Rick Yancey : Piata vlna

Ak nás raz navštívia mimozemšťania, dôsledky budú zrejme podobné, ako keď Krištof Kolumbus prvý raz pristál v Amerike, čo sa neskončilo pre pôvodných obyvateľov najlepšie,“ napísal Stephen Hawking. Jeho výrok je rovnako hrozivý ako geniálny. V skratke naznačil, čo očakáva obyvateľov Zeme, ak nebudú pripravení. Yanceyho pôsobivý román plný vynikajúcich nápadov, v ničom nezaostáva za Hawkingovým výrokom, ktorý je mottom Piatej vlny. Pripomína šialenú jazdu vykoľajeným svetom, v ktorom mimozemšťania degradovali ľudí na otravný hmyz, čo treba vykynožiť.

26.05.2014 05:00
debata
Rick Yancey:
Piata vlna Foto: Tatran
Rick Yancey Piata vlna Rick Yancey: Piata vlna

Po Prvej vlne ostala tma. Po Druhej vlne unikli len šťastlivci. A po Tretej sa zachránili iba nešťastníci. Po Štvrej vlne platí jediné pravidlo: nikomu never. Vedia, ako uvažujeme. Vedia, ako nás zabiť. Zobrali nám všetko, pre čo sa oplatí žiť. Teraz nám prišli zobrať všetko, pre čo sa oplatí zomrieť. Schyľuje sa k Piatej vlne a na osamotenom úseku autostrády sa pred nimi snaží uniknúť Cassie. Pred bytosťami, ktoré sa iba podobajú na ľudí, potulujú sa po krajine a zabíjajú všetko okolo seba. Pred bytosťami, ktoré rozprášili posledných obyvateľov Zeme. Až kým Cassie nestretne Evana Walkera, je presvedčená, že prežije, iba ak ostane sama. Očarujúci a záhadný Evan môže byť Cassiinou jedinou nádejou pri záchrane jej brata – ba dokonca jej samej. No Cassie si musí vybrať medzi nádejou a zúfalstvom, medzi vzdorom a porážkou, medzi životom a smrťou. Musí sa vzdať alebo postaviť na odpor.

O tom všetkom je Piata vlna. Yancey napísal neobyčajne pôsobivý román, ktorý obludnou uveriteľnou realitou až do najmenšieho detailu naháňa čitateľovi husiu kožu. Príbeh má výborne premyslený, sofistikovaný dej, silné charaktery, je plný apokalyptickej atmosféry, napätia a prekvapivých momentov. Piata vlna vyvolala v USA búrlivé ohlasy, obsadila prvé priečky knižných rebríčkov a práva na knihu kúpilo tridsať krajín. Samozrejme vzbudila aj náležitú pozornosť filmárov. Bude to azda tým, že autor sa výborne zahráva nielen so svojimi postavami, ale aj s čitateľom. Hlavnú postavy Cassie v pripravovanej filmovej verzií by si mala zahrať pôvabná Chloë Grace Moretz.

Piata vlna je určená predovšetkým fanúšikom nového žánru "young-adult fiction“, v ktorom sa v poslednom čase aj na Slovensku úspešne presadili série ako Hry o život, či v súčasnosti populárna Divergencia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #sci-fi #Piata vlna