Miloš Zverina, Nikoleta Jurčinová: Atlas slovenských kaštieľov a kúrií 1. diel, Bratislavský kraj

Publikácia obsahuje 57 kaštieľov a kúrií v Bratislavskom kraji. Nachádzajú sa tam aj tie, ktoré už zanikli.

02.06.2014 07:00
debata

Každej pamiatke je vyčlenený priestor 2 strán A4. Publikácia (pevná väzba) je plnofarebná a obsahuje tiež veľa historických snímok, pohľadníc, máp a leteckých snímok, slovník použitých pojmov, historické umelecké a architektonické slohy, odporúčanú a použitú literatúru a pramene, resumé v slovenskom, anglickom a ruskom jazyku.

Miloš Zverina, Nikoleta Jurčinová: Atlas... Foto: SCD
anotka ATLAS Miloš Zverina, Nikoleta Jurčinová: Atlas slovenských kaštieľov a kúrií 1. diel ; Bratislavský kraj

Veľká časť historických budov je v súčasnosti v dezolátnom stave, hrozí ich zánik. Preto sa snažíme aspoň zmapovať túto významnú časť našej histórie pre budúce generácie. Veríme, že táto pôsobivá edícia pomôže ako odbornej, tak i laickej verejnosti uvedomiť si spoločenský a historický význam kaštieľov a kúrií, ktoré sa nachádzajú na území Slovenska.

OZ Slavica aktuálne pracuje na vydaní 2. Dielu Atlasu slovenských kaštieľov a kúrií – Trnavskom kraji. V priebehu 4 rokov plánuje vydať publikáciu, pre každý samosprávny kraj. Zámerom publikácie, respektíve celého projektu Atlas slovenských kaštieľov a kúrií je zdokumentovať všetky kaštiele a kúrie na území Slovenska a vytvoriť tak prehľadný katalóg, v ktorom sa budú pohodlne orientovať všetci záujemcovia o uvedenú problematiku. Spolu s publikáciou vznikal aj web www.atlaskastielov.sk

„Budeme radi, ak nám v našom úsilí pomôžu ľudia, ktorí sa zaujímajú o našu históriu a ta fotkami, dobovými pohľadnica, či komentármi a postrehmi, ktoré nám môžu zanechať prostredníctvom formulára na našom webe www.atlaskastielov.sk,“ hovorí jedna z autorov, Nikoleta Jurčinová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zverina #Nikoleta Jurčinová #Atlas slovenských kaštieľov a kúrií