Fedor Gál, Peter Zajac, Miro Švolík: Dvadsaťpäť

Dvadsaťpäť je počet rokov, ktoré uplynuli od revolúcie. Dvadsaťpäť 2014><1989 je názov novej knihy trojice autorov - Fedora Gála, Petra Zajaca a Mira Švolíka.

10.06.2014 05:00
debata
Fedor Gál, Peter Zajac, Miro Švolík: Dvadsaťpäť Foto: Artforum
anotka25 Fedor Gál, Peter Zajac, Miro Švolík: Dvadsaťpäť

Kniha vychádza vo vydavateľstve Artforum a je akousi dvojičkou k spoločnej knihe Petra Zajaca a Fedora Gála 1+1, ktorá vyšla vo vydavateľstve Petrus v roku 2004. Nadväzuje na stĺpčeky, ktoré písali obaja posledné roky pre magazín .týždeň. Rozhodli sa texty sústrediť na oblúk rokov 1989 – 2014 a nastaviť im akési viaclomné zrkadlo.

Peter Zajac o vzniku knihy hovorí: „Chceli sme nasvietiť rok 1989 rokom 2014 a rok 2014 rokom 1989 a spätne reflektovať zmeny, ku ktorým u nás došlo za posledných dvadsaťpäť rokov. Zároveň sme sa na ne chceli pozrieť z dvoch odlišných uhlov pohľadu. Vedome sme sa rozhodli pre skratku, nechceli sme dobu popisovať, ale hľadať jej metaforu, ktorej František Mikloško hovorí znamenie doby.“ Texty spolu s intímnymi dobovými fotoesejami Mira Švolíka vytvárajú súčinnosť všetkých troch uhlov pohľadov a perspektív na dvadsaťpäť rokov, ktoré od revolúcie uplynuli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Zajac #Fedor Gál #Miro Švolík #Dvadsaťpäť