Chaïm Perelman: Právna logika

Vďaka výbornému prekladu Miroslava Marcelliho sprístupňujeme v edícii Exempla iuris slávne Perelmanove dielo Právna logika. Právna logika skúma teórie právneho usudzovania a právnu argumentáciu od čias Napoleonovho zákonníka až po súčasnosť. Zaoberá sa antinómiami v práve a poukazuje na špecifiká právneho usudzovania. Autor sa tiež zameriava na problematiku rozhodovania sudcov, obzvlášť na odôvodnenia súdnych rozhodnutí.

17.06.2014 05:00
debata

V tomto kontexte sa vynára stále aktuálna otázka: majú sa súdne rozhodnutia prispôsobovať iba zákonu alebo majú vyhovovať aj našej potrebe spravodlivosti?

Chaïm Perelman:
Právna logika Foto: Kalligram
Chaïm Perelman: Právna logika Chaïm Perelman: Právna logika

Chaïm Perelman (1912 – 1984) filozof práva, jeden z najvýznamnejších teoretikov argumentácie dvadsiateho storočia.  V roku 1925 emigroval z Varšavy do belgických Antverp. Študoval na Université Libre de Bruxelles, kde neskôr pôsobil počas celej kariéry. V roku 1934 získava doktorát z práva a v roku 1938 druhý doktorát za dizertáciu o Gottlobovi Fregem. V tom čase sa stal najmladším profesorom na univerzite. V roku 1948 spolupracuje s Lucie Olbrechts-Tytecovou na projekte, v ktorom predstavujú antickú rétoriku ako základ logiky hodnotových súdov. V roku 1958 spolu publikujú prácu Traité de l'argumentation: la nouvelle rhétorique, v ktorej analyzujú argumentáciu z oblastí filozofie, práva, politiky, etiky a žurnalistiky. Za jeho prínos v akademickej a občianskej oblasti mu bol v roku1983 udelený titul barón.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #právo #Právna logika #Chaïm Perelman