Šedivý Harry Potter sa vracia na scénu

Po siedmich dieloch mohla fanúšikov čarodejníckeho učňa správa o konci úspešnej ságy rozosmútiť. Nie však nadlho. Harry Potter a jeho kamaráti z pera J. K. Rowlingovej sa vrátili na scénu. Hoci majú hrdinovia už po tridsiatke, mágia z ich životov nevymizla. Autorka ich ďalší osud priblížila v poviedke.

08.07.2014 16:54
Daniel Radcliffe v úlohe Harryho Pottera a Emma... Foto:
Harry a jeho kamaráti v novej poviedke J.K. Rowlingovej dospeli. Majú deti aj kariéru.
debata (2)

Plešatý Ron a šedivý Harry

Ako budú vyzerať Harry Potter, Hermiona, Ron alebo Ginny, keď skončia školu a založia si rodiny? Čo sa stane s Rokfortom? Odpovede na tieto otázky postupne odhaľuje Rowlingová na fanúšikovskej webovej stránke pottermore.com. Krátke poviedky odkrývajú pozadie potterovskej ságy ako napríklad históriu rodu Malfoyovcov alebo osud profesorky McGonagallovej.

V týchto dňoch však konečne prišiel rad aj na samotného Harryho. Poviedka je imaginárnym úryvkom z bulvárnych novín. Reportérka Rita Skeeterová opisuje účastníkov metlobalového zápasu, na ktorom nemôžu chýbať dva slávne manželské páry. Harry a Ginny Potterovci a Hermiona a Ron Weasleyovci.

Harrymu, ktorý má v článku 34 rokov „pribudlo pár šedivých prameňov v čiernych vlasoch“ a „neprestal nosiť tie výrazné okrúhle okuliare“. Ronovi Weasleymu zas pribúdajúci vek spôsobil úbytok ryšavých vlasov. Obaja majú deti. Ronova manželka Hermiona je podľa najnovších správ bulvárnej redaktorky riaditeľkou oddelenia na presadzovanie práv mágie.

Rokfort bez Pottera

Poviedka, ktorá má len 1 500 slov, síce nie je plnohodnotným románom, v aký fanúšikovia čarodejníckeho učňa dúfajú, ale aj tak stihla vyvolať mediálny rozruch. Ďalší osud Harryho Pottera a jeho najbližších kamarátov totiž ostal na konci siedmeho dielu „visieť vo vzduchu“.

Rowlingová si okrem toho vďaka krátkym poviedkam zabezpečuje slušnú reklamu. V roku 2016 príde do kín aj takzvaný spin-off, teda príbeh z daného prostredia, ktorý nesúvisí s hlavnou dejovou líniou, s názvom Fantastic Beasts. Ten má byť úvodom do ďalšej magickej trilógie. Harryho Pottera sa v ňom však nedočkáme, fanúšikom musí stačiť čarovanie a tajuplný Rokfort. Film bude rovnako ako potterovská sága odvodený od Rowlingovej knihy. Titul s originálnym názvom Fantastické zvery a ich výskyt vyšiel v roku 2001 a v origináli mal len 54 strán.

Svet čarodejníckych učňov nie je v súčasnosti jediným Rowlingovej literárnym útočiskom. Úspechy žne aj pod pseudonymom Robert Galbraith. Prvá detektívka s hlavným hrdinom súkromným detektívom Cormoranom Strikeom sa dočkala minulý mesiac pokračovania. Pozitívne kritiky získala tiež s románom Prázdne miesto.

A hoci má britská autorka nepochybne uznania dosť aj vďaka iným titulom, Harry Potter pravdepodobne zostane jej najvýraznejším dielom. Pokračovať v hlavnom príbehu napriek tomu údajne neplánuje. Tieto krátke návraty k obľúbeným hrdinom sa tak pre množstvo „potterofilov“ stávajú jedinou možnosťou, ako ostať v spojení s magickým svetom populárnych čarodejníkov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter #poviedka #J.K. Rowlingová