Puf a Muf osireli, zomrela ich autorka Nataša Tanská

Autorka kníh Puf a Muf, S dievčiskom sa nehráme, Vyznáte sa v tlačenici?, ale tiež filmová predstaviteľka Barunky z prvej zvukovej Babičky, Nataša Tanská, zomrela v stredu v Prahe vo veku 84 rokov.

18.07.2014 14:40 , aktualizované: 16:22
Nataša tanská Foto:
Nataša Tanská zomrela vo veku 84 rokov.
debata

Tanská do sveta umenia vstúpila ako herečka. Keď mala jedenásť rokov, na plavárni v Zlíne ju počas zlínskeho festivalu objavil vtedajší riaditeľ Lucernafilmu pán Brož. Ako si Tanská zaspomínala v programe Českej televízie Barvy života, chcel, aby mu zahrala starú domovníčku, ktorej niekto práve pošliapal čerstvo umyté schody. Jej výkon sa mu zrejme pozdával, pretože ju požiadal, aby mu v jeho hoteli na recepcii nechala obálku so svojou fotografiou a adresou. „Nataša Tanská ukázala nielen žiarivo ľúbezný zjav, ale aj neobyčajné mimické schopnosti vyjadrovacie, citlivosť a vrodené tvorivé nadanie,“ písala dobová kritika o jej výkone v Babičke (1940) režiséra Vladimíra Čápa.

Čáp ju obsadil aj do svojho nasledujúceho filmu Preludium (1941) a neskôr tiež do Bílej tmy (1948), po vojne si zase na ňu spomenul Otakar Vávra, ktorý ju obsadil do Predtuchy (1947) aj Krakatitu (1948). Naposledy sa objavila v životopisnom filme Václava Kršku venovanom Aloisovi Jiráskovi Mladá léta (1952). Rozbiehajúcu sa hereckú kariéru Nataše Tanskej zastavila choroba.

Hoci sa narodila v Prahe, navštevovala gymnázium v Trenčíne a neskôr študovala dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V tomto období začala publikovať divadelné kritiky a neskôr sa uplatnila aj v ďalších novinárskych žánroch. Debutovala knihou krátkych próz Dvaja v tráve (1964). K jej najúspešnejším knihám patrí Vyznáte sa v tlačenici? (Úvod do šťukológie) (1967) – „paródia zastaraných príručiek pre dospievajúce dievčatá“, ktorá je postavená na zveličení a dočkala sa niekoľkých vydaní. Úspešné boli aj jej ďalšie knihy pre mládež ako Mama, urob iné ticho (1974) či Niečo som našiel (1985).

Slovník slovenských spisovateľov Tanskú charakterizuje ako autorku so zmyslom pre hru a výmysel, čo sa v jej tvorbe prejavuje aj dominantným postavením kníh pre deti a mládež. Veľký ohlas mali jej diela venované najmenším čitateľom ako Ňuňa je sama doma (1969), S dievčiskom sa nehráme (1978) a najmä Puf a Muf (1971), ktorú nielen na Slovensku poznajú diváci aj z filmového spracovania Viktora Kubala. Príhody dvoch kocúrov poznajú deti vo viacerých krajinách sveta, knihu preložili do jedenástich jazykov. Hoci Tanská často písala pre deti, sama žiadne nemala. „Manžela sa raz pýtali: Ako to, že vy nemáte vôbec deti a vaša žena tak rozumie deťom a tie knižky majú u nich veľký úspech? A on vraví: No to je veľmi jednoduché, ona tak myslí!“ povedala spisovateľka v Českej televízii.

Tanská je tiež autorkou viacerých rozhlasových, televíznych a divadelných hier. K najúspešnejším patrí Hodina angličtiny, ktorá sa dočkala aj filmového spracovania a rovnako ako jej ďalšie hry ju uvádzali vo viacerých krajinách sveta.

Na prelome 50. a 60 rokov Tanská pôsobila ako redaktorka Kultúrneho života a publikovala aj inde, v rokoch 1964 – 1969 bola dramaturgičkou Slovenskej filmovej tvorby hraného filmu v Bratislave. Podieľala sa napríklad na celovečernom hranom debute Dušana Hanáka 322 (1969). Potom sa presťahovala do Prahy, kde pôsobila napríklad ako redaktorka vydavateľstva Albatros. Prevažnú časť 90. rokov strávila v Londýne, kde jej manžel pôsobil ako český konzul.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spisovateľka #Nataša Tanská #Puf a Muf #S dievčiskom sa nehráme #Vyznáte sa v tlačenici #Babička