Zomrel autor Malého veľkého muža Thomas Berger

Najslávnejším dielom amerického spisovateľa Thomasa Bergera je westernová paródia Malý veľký muž (1964). Tak ako Bergerove ďalšie diela sa dočkala aj filmového spracovania. Americký literárny kritik John Romano radí Bergera k takým spisovateľom ako Mark Twain či Philip Roth. Berger zomrel ešte 13. júla, zahraničné médiá však o jeho smrti informovali až tento týždeň. Uplynulú nedeľu by sa autor asi dvadsiatky románov dožil 90 rokov.

22.07.2014 18:04
debata

„Prvou a poslednou úlohou spisovateľa je naučiť sa svoje remeslo, naučiť sa používať svoj krásny, silný, milovaný jazyk; zvyšok mu prinesie život,“ vyznal sa Berger v roku 1959 v rozhovore pre Cincinnati Enquirer.

Vyrastal v Ohiu a v roku 1943 prerušil štúdiá, aby sa pridal k armáde. Skúsenosti z pôsobenia v zdravotníckej jednotke v Berlíne zužitkoval vo svojej prvej knihe Crazy in Berlin (1954) a tiež v nasledujúcom románe Reinhart in Love (1958). Preslávila ho kniha Malý veľký muž (1964). Jej hrdinom je 121-ročný Jack Crabb, „najväčší barón Prášil divokého západu“, ktorý pútavo a s humorom rekapituluje svoj neuveriteľný životný príbeh. Román o dobývaní amerického západu sfilmoval režisér Arthur Penn a v hlavnej úlohe rovnomenného filmového spracovania z roku 1970 zažiaril Dustin Hoffman. Román sa o tri desaťročia neskôr dočkal aj pokračovania Návrat malého veľkého muža (1999).

Filmovej podoby sa dočkal aj jeho román Susedia (1980), podľa ktorého vznikla rovnomenná čierna komédia Johna G. Avildsena v hlavných úlohách s Johnom Belushim a Danom Aykroydom. Sfilmovaná bola aj jeho kniha The Feud (Svár, 1983), ktorá sa dostala medzi finalistov Pulitzerovej ceny, a naposledy Meeting Evil (Stretnúť zlo, 1992). Tá sa filmovej podoby dočkala pred dvomi rokmi. Ďalšou Bergerovou úspešnou knihou je Arthur Rex: The Legendary Novel (1978) a autor v nej ponúka vlastný pohľad na legendy spojené s kráľom Artušom.

Berger, ktorý sa na začiatku kariéry živil aj prácou v knižnici či ako editor, je tiež autorom niekoľkých divadelných hier a poviedok. Pôsobil tiež na niekoľkých univerzitách vrátane Yaleovej univerzity.

„Thomas Berger spadal do tej kategórie románopiscov, ktorých prácu obdivujú kritici, pohlcuje oddaných čitateľov a dokonca sa preberá na hodinách modernej americkej literatúry, ale za veľkú časť svojej popularity vďačí Hollywoodu,“ napísal v Bergerovom nekrológu americký denník The New York Times.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Dustin Hoffman #Thomas Berger #Malý veľký muž #americký spisovateľ #filmové adaptácie