Keď bolo v lekárni dostať skorocel

Práca lekárnikov sa v minulosti tešila veľkej vážnosti. Lieky podľa receptov často vznikali priamo na mieste a farmaceuti sa pýšili štatútom najdôležitejších osobností v meste. O tom, že svet lekárnikov má svoje čaro aj pre laickú verejnosť, presviedča kniha s názvom Lekárne a lekárnici v okrese Žilina pred rokom 1990. Okrem chronologického textu ponúka aj široké spektrum archívnych materiálov či dobových fotografií.

03.08.2014 10:00
debata (1)
Lekárne a lekárnici v okrese Žilina pred rokom... Foto: Georg
lekarne Lekárne a lekárnici v okrese Žilina pred rokom 1990

„Pre urodzenú pani: vňať skorocelu, leknínu, ľuľku, semeno čučoriedky, kvet granátovníka, kvet ruže. To všetko dať do červeného vína a pripraviť odvar.“ Aj toto nájdete v dokumente z roku 1617, ktorý bytčianski lekárnici vydali grófke Alžbete Coborovej a jej synovi Imrichovi Turzovi. Kniha odhaľuje všetky podoby vtedajšej farmácie.

Tvorcami knihy je kolektív farmaceutov a historikov, menovite Roman Smieško, Oľga Frátriková, Milan Novák, Peter Štanský a Zdenek Valenta. Cieľom bolo pripomenúť žilinské lekárnictvo v období od roku 1950 až po rok 1990, o ktorom inde takmer niet zmienky. „Tieto roky vôbec nie sú podchytené a doklady, ktoré mali byť archivované, prakticky neexistujú,“ vysvetľuje jeden z autorov, Zdenek Valenta. „Iniciatíva prišla od viceprezidenta Slovenskej farmaceutickej spoločnosti Romana Smieška, ktorý nás pamätníkov oslovil. Ako tím sme sa rozhodli, že napíšeme knihu, aby sa na to nezabudlo. Vďaka práci historikov sa nám však podarilo podchytiť aj staršie obdobie vzniku lekární v žilinskom regióne.“

Autori sa schádzali kvôli zhromažďovaniu materiálov približne dva roky. Potrebné dokumenty získavali od niekdajších kolegov alebo ich rodinných príslušníkov. „Pozháňali sme staré diplomy, manuály aj fotografie. Okrem toho sme, samozrejme, aj my museli pátrať v spomienkach, aby sme nezabudli na dôležité údaje, prípadne mená,“ opisuje proces vzniku Valenta. Napriek pedantnej práci sa nepodarilo zachytiť všetkých pracovníkov žilinských lekární. „Máme informácie len o vedúcich lekárnikoch, ďalšie mená ostávajú pre nedostatočné dokumenty, bohužiaľ, neodhalené.“

Archívne materiály získavali autori aj z múzeí alebo z miestnych archívov. Vďaka fotografiám možno porovnať aj jednotlivé budovy niekdajších lekární a ich súčasnú podobu. V texte sa okrem faktografických údajov o konkrétnych osobnostiach žilinského lekárnictva čitateľ dozvie aj ich pracovné postupy a historické zaujímavosti z odboru.

„Práca lekárnikov v minulosti a súčasnosti je veľmi odlišná. Kniha tak môže byť spomienkou na toto obdobie farmácie aj na ľudí, ktorí sa farmácii v žilinskom regióne venovali,“ dodal Valenta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #farmácia