Hercule Poirot je späť!

Fanúšikovia Agathy Christie majú často jeden problém. Bezradne obchádzajú knižnice v snahe nájsť nejakú zapadnutú knihu kráľovnej detektívky, ktorú ešte nečítali. Teraz majú príležitosť.

15.09.2014 12:00
debata

„Túto Agathu Christie ste zaručene ešte nečítali!“ znie slogan knihy Agatha Christie Vraždy s monogramom. Takmer 40 rokov po tom, čo Agatha Christie krátko pred svojou smrťou Hercula Poirota pochovala, ožíva slávny belgický detektív vďaka britskej spisovateľke Sophie Hannahovej. Autorka psychologických trilerov ho v novej knihe vzkriesila s požehnaním dedičov Agathy Christie.

Sophie Hannahová: Vraždy s monogramom Foto: Slovenský spisovateľ
Sophie Hannahová: Vraždy s monogramom Sophie Hannahová: Vraždy s monogramom

Očakávaná kniha vyšla 9. septembra. Jej slovenský preklad, o ktorý sa postarala Alexandra Ruppeldtová, sa do kníhkupectiev dostane 14. októbra. „Keď Hercule Poirot v jeden štvrtkový večer spokojne čaká v reštaurácii na hovädzí rezeň, ani len netuší, akú smršť udalostí rozpúta blesková návšteva neznámej mladej ženy. A keď mu po návrate do penziónu, kde sa istý čas snaží skrývať pred svetom, jeho spolubývajúci, mladý vyšetrovateľ Scotland Yardu Edward Catchpool, predostrie bizarný obraz trojnásobnej vraždy v prepychovom londýnskom hoteli Bloxham, Poirot je opäť nútený zapojiť svoje malé sivé bunky do vyšetrovania mimoriadne zamotaného prípadu,“ prezrádza vydavateľstvo Slovenský spisovateľ.

„Rozhodla som sa, že nebudem kopírovať Agathin štýl. Keď sa spisovateľ pokúša kopírovať iného spisovateľa, je odsúdený na neúspech. Iba Agatha Christie môže písať ako Agatha Christie. Takže som vymyslela novú postavu, ktorá rozpráva príbeh v prvej osobe. Je to rozprávač, ktorý sa neobjavil v žiadnom z románov Agathy Christie. Takže ak sa kniha a rozprávač zdajú byť mierne odlišnými od románov Agathy Christie, toto je vysvetlenie prečo. Zdalo sa mi, že to je rozumný spôsob, ako k napísaniu tejto knihy pristupovať,“ povedala Sophie Hannahová v rozhovore uverejnenom v blogovej sekcii The New York Times.

Poirot však podľa nej zostal Poirotom. „Samotný Poirot je rozhodne Poirotom, ktorého všetci poznáme z Agathiných kníh a milujeme ho. Od povrchných vecí – že je veľmi čistotný, veľmi dobre oblečený, posadnutý svojimi fúzmi, miluje dobré víno a jedlo, skutočnosť, že čím je bližšie k vyriešeniu záhady, tým sú jeho oči zelenšie, až po jeho dôležitejšie vlastnosti: je veľmi múdry, súcitný a pri chytaní vraha nikdy škodoradostne netrestá.“

Na svete sú aj prvé recenzie. „Už od prvej strany Vrážd s monogramom (Hannahová) vynikajúco evokuje štýl Agathy Christie a opäť vdychuje život jednému z najfascinujú­cejších detektívov, akých by ste mohli vymyslieť. Niektorí by mohli povedať, že samotná Christie by to neurobila lepšie,“ napísal napríklad Washington Post. Britský Telegraph takisto píše, že kniha pripomína to najlepšie z Agathy Christie a hodnotil ju štyrmi z piatich hviezdičiek. Pripája sa aj Independent, ktorý píše, že fanúšikovia Agathy Christie sú v dobrých rukách a kniha „je uspokojujúca na mnohých úrovniach, vrátane jej geniálneho konca“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Agatha Christie #Hercule Poirot #Sophie Hannah #Vraždy s monogramom