Cenu Anasoft litera získala Prvá a posledná láska

História sa opakuje. V poradí deviatym laureátom najprestížnejšej slovenskej literárnej ceny sa včera stal spisovateľ Pavel Vilikovský. Ocenenie získal už druhýkrát. Najskôr ho odborná porta vybrala v prvom ročníku ceny, v roku 2006, vďaka knihe Čarovný papagáj a iné gýče, teraz mu ocenenie priniesla Prvá a posledná láska, ktorá vyšla vlani vo vydavateľstve Slovart.

16.09.2014 20:05
Pavel Vilikovský Foto:
Čerstvý držiteľ Anasoft litery Pavel Vilikovský.
debata

Vilikovský sa stal prvým dvojnásobným laureátom Anasoft litery, ktorá je okrem prestíže spojená aj s finančnou prémiou 10-tisíc eur.

Prvú a poslednú lásku tvoria dve prózy. Prvá je príbehom úspešného fotografa, ktorý pochybuje o význame svojej práce, druhá je príbehom dôchodcu Gabriela, zaznamenávača „oral history“.

„Obe prózy knihy Prvá a posledná láska charakterizuje – v dobrom i zlom – zahľadenie do minulosti, ako aj nevzrušená, možno skryto porazenecká rezignácia na prítomnosť – nedajú sa nájsť žiadne dôvody, prečo jej porozumieť. Útočisko pred jej atakmi, ktoré minulosť poskytuje, je však vratké a neisté, a tak obaja Vilikovského hrdinovia pretrvávajú v unavenom odstupe od seba i od sveta,“ napísala v recenzii pre Pravdu literárna vedkyňa Ivana Taranenková. „Čítanie knihy dvoch próz Pavla Vilikovského so zastrešujúcim názvom Prvá a posledná láska v mnohom pripomenie predchádzajúcu prózu Pes na ceste. (…) Na minulosť, teda na staršie autorove texty, odkazujú aj témy, postavy a postupy oboch noviel,“ dodáva Taranenková.

Pavel Vilikovsky: Prvá a posledná láska /... Foto: Slovart
Pavel Vilikovsky: Prvá a posledná láska Pavel Vilikovsky: Prvá a posledná láska / Slovart / 2013

Porota vo svojom zhodnotení uviedla, že ocenenie udelili Vilikovskému "predovšetkým za prácu s individuálnou rodinnou a spoločenskou pamäťou a zároveň za zdržanlivé hľadanie možnej katarzie zoči-voči minulosti i prítomnosti“. Odbornú porotu tento rok tvorili literárny vedec Fedor Matejov, prekladateľka Renáta Deáková, literárny vedec Marcel Forgáč, básnik a prekladateľ Zbigniew Machej a literárny vedec Peter Zajac.

Okrem toho, že Vilikovský už cenu Anasoft litera získal, v rokoch 2007, 2010 a 2011 bol aj jej finalistom. Cenu Anasoft litera môže získať pôvodná slovenská próza alebo preklad pôvodnej slovenskej prózy autorov, ktorí sú občanmi Slovenska a ich dielo knižne vyšlo v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Tento rok porota vyberala spomedzi 194 hodnotených kníh. Medzi desiatku finalistov sa dostali Jaroslava Blažková a To decko je blázon, Toxo Ivany Dobrakovovej, Melón sa vždy smeje Dušana Dušeka, Nevybavená záležitosť Jany Juráňovej, Krasojazdkyňa Uršule Kovalyk, Informácia Maroša Krajňáka, Lukáša Luka si porota všimla vďaka knihe Záhada Považského bula a Svetlana Žuchová si nomináciu vyslúžila s Príbehmi zo života M. Medzi nominovaných sa dostal aj Grázel Tomáša Vargu, ktorý v internetovom hlasovaní získal cenu čitateľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera #Pavel Vilikovský #literárna cena