Kto získa Nobelovu cenu za literatúru?

Držiteľa Nobelovej ceny za literatúru za rok 2014 oznámia už vo štvrtok 9. októbra. Vlani za spisovateľské umenie ocenili Kanaďanku Alice Munroovú, hoci stávkari jej šance nedávali a tipovali na víťaza skôr Japonca Haruki Murakamiho. Toho stávkové kancelárie favorizujú s kurzom 4:1 i tento rok. V širšom výbere sa špekuluje aj o Čechovi Milanovi Kunderovi.

08.10.2014 12:00
Nobel Prizes Munro Foto:
Alice Munro, nositeľka Nobelovej ceny za literatúru za rok 2013
debata

Rovnaké šance ako populárny japonský spisovateľ má podľa britskej stávkovej kancelárie Ladbrokes tiež menej známy kenský autor Ngugi wa Thiong'o, ktorý by mohol ťažiť z toho, že Afričania získali ocenenie za literatúru od roku 1901 iba štyrikrát, naposledy v roku 1991 vďaka Juhoafričanke Nadine Gordimerovej. Medzi vážnymi kandidátmi je z afrického kontinentu podľa stávkarov ešte Alžírčanka Asia Džibárová.

Kancelária Ladbrokes tento rok radí k favoritom aj ukrajinsko-bieloruskú novinárku a spisovateľku Svetlanu Aleksijevičovú s kurzom 7:1 a sýrskeho básnika Adonisa spolu s Francúzom Patrickom Modianom so šancou 10:1.

Dátum oznámenia literárneho ocenenia sa každoročne drží do poslednej chvíle v tajnosti. Štvrtkový termín sa však predpokladal, pretože 9. október zostal v týždni vyhlasovania Nobelových cien voľný. Vyhlásenie je plánované na 13. h nášho času.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena za literatúru #odhady #laureáti