Rankovov román v poľskom preklade má šancu na cenu

Poľské vydanie románu Pavla Rankova Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) je jednou zo siedmich kníh nominovaných na Stredoeurópsku literárnu cenu Angelus. O tom, kto ju získa, rozhodne porota v sobotu, po prvý raz bude udelená aj Cena čitateľov.

15.10.2014 13:40
Pavol Rankov Foto:
Spisovateľ Pavol Rankov.
debata

Hlasovať možno na stránke www.angelus.com.pl do polnoci 16. októbra. V pravom stĺpci webu sa nachádza kolónka Nagroda im. Natalii Gorbaniewskiej, v ktorej nájdete obálky a tituly jednotlivých nominovaných kníh. Pokiaľ nebudete vidieť obálky jednotlivých kníh, je potrebné povoliť spustenie aplikácie Microsoft Silverlight.

Kniha Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy), je prvým románom Pavla Rankova. Získal zaň aj Cenu Európskej únie za literatúru. Predtým vydal tri zbierky poviedok. „Na slovenskom predaji tejto knižky som sa presvedčil, že čitatelia majú väčší záujem o romány ako o poviedky. Každý vydavateľ to vie, ale žiaden nedokáže celkom presne povedať, prečo to funguje tak, že jeden dlhý príbeh je zaujímavejší ako 25 kratších,“ povedal Rankov. Jeho kniha Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) vyšla v slovenčine ešte v roku 2008. Odvtedy vydal ďalší román Matky (2011) a zbierku poviedok Na druhej strane (2013).

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Rankov #Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) #Stredoeurópska literárna cena Angelus