Michaela Rosová: Malé Vianoce

Kratšia novela zo súčasného slovenského vidieka Malé Vianoce je treťou knihou prozaičky Michaely Rosovej.

24.10.2014 05:00
debata
Michaela Rosová: Malé Vianoce Foto: KK Bagala
Michaela Rosová: Malé Vianoce Michaela Rosová: Malé Vianoce

Autorka potvrdzuje, že jej silnou stránkou je štylistika a zmysel pre citlivú a detailnú povahokresbu. „Ťapákovci“ z malej dediny, je jedno či sú to príslušníci rómskej minority alebo „bielej“ majority, majú spoločného oveľa viac, ako by chceli.

Michaela Rosová (1984) pochádza zo Senice nad Myjavou. Vyštudovala divadelnú dramaturgiu v Brne a Bristole. V súčasnosti žije v Prahe, pracuje ako koordinátorka projektov v prekladateľskej firme. Za poéziu aj prózu bola ocenená na Jašíkových Kysuciach, Literárnom Kežmarku, Literárnej Senici Laca Novomeského, v Zlatých Moravciach Janka Kráľa, Braneckého Trenčíne, Gorazdovom Prešove a mnohých ďalších súťažiach.

Je dvojnásobnou finalistkou súťaže Poviedka (2005 a 2006) a prémiu získala aj v literárnom súbehu Román 2006. Debutovala v roku 2009 románom Hlava nehlava a v roku 2011 vydala novelu Dandy, ktorá bola nominovaná na cenu Anasoft litera 2012. Píše ďalší román, rozsiahlu spoločensko-historickú fresku, ktorá vyjde pod názvom Abandonado a pracuje aj na autorskom divadelnom predstavení o samovraždách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Vianoce #Malé Vianoce #novinka na trhu