Karin Fossum: Kto sa bojí vlka

.Za tretí prípad inšpektora Sejera získala Karin Fossumová Cenu nórskych kníhkupcov za najlepší román roka. Errkiho, hlavnú postavu detektívky Kto sa bojí vlka, už od detstva sprevádza povesť čudáka, ktorý nosí smolou nielen sebe, ale aj svojim blízkym. Zlovestné domnienky podporuje jeho zanedbaný výzor, mlčanlivosť a miestne legendy o tom, že zo sveta za záhadných okolností zniesol svoju matku, pričom možno nebola jediná.

29.10.2014 05:00
debata
Karin Fossum: Kto sa bojí vlka Foto: Premedia
Fossum_Oko_prebal.indd Karin Fossum: Kto sa bojí vlka

Jeho útek zo psychiatrie sprevádzajú nepredvídané komplikácie a to, že sa stáva podozrivým z vraždy starej ženy, je len začiatkom príbehu s mnohými nečakaným zvratmi. Autorka mu stavia do cesty ďalších ľudí žijúcich na okraji spoločnosti, takže román, ktorý má miestami až nádych čiernej grotesky, je zároveň pozoruhodnou sondou do života zatracovanej časti nórskej spoločnosti.

Táto autorka si nikdy nepotrpela na drastické opisy vrážd a nechutností, ale vždy ju na prvom mieste zaujímala psychologická stránka vecí – až nedávno priznala, že sa sama pred rokmi stala svedkom vážneho kriminálneho činu a od začiatku je cieľom jej písania vcítiť sa nielen do pocitov obetí, ale aspoň trochu pochopiť aj páchateľov. V jej detektívke Kto sa bojí vlka do deja popri čudáckom Errkim prenasledovnom vnútornými hlasmi vstupuje aj obézny chlapec z polepšovne a mladý zlodej, ktorému sa udalosti vymknú z rúk oveľa skôr, ako si kedy predstavoval.

Nórsko, zvonku veľmi bohatá a bezproblémová krajina, sa v románe premieňa na miesto, kde sa vydedencom spoločnosti žije rovnako ťažko ako inde na svete a osamelé staré dámy žijúce v domoch ďaleko od ľudí riskujú, že jedného dňa príde nevítaná návšteva, pred ktorou ich nebude mať kto ochrániť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karin Fossum #Premedia #Kto sa bojí vlka