Kniha o Bratislave je pre cudzincov, ale aj pre domácich

Kniha s názvom Bratislava – Portrét mesta a krajiny poteší cudzinca aj domáceho. Jej autor, sprievodca, fotograf a prednášateľ Martin Sloboda, zasvätil svoj profesijný život prezentácii Bratislavy a Slovenska nielen ako oblasti s bohatou históriou a kultúrou, ale najmä ako atraktívneho miesta pre život.

27.11.2014 15:47
debata
Martin Sloboda: Bratislava – Portrét mesta a... Foto: MS Agency
Bratislava – Portrét mesta a krajiny Martin Sloboda: Bratislava – Portrét mesta a krajiny

„Mnoho ľudí či firiem občas privíta zahraničnú návštevu. Často zažívam, že nevedia, čo hosťom darovať, preto im darujú napríklad fľašu alkoholu. Takáto kniha im však ostane navždy a zároveň ju budú posúvať ďalej,“ myslí si Martin Sloboda. Text publikácie je v troch jazykoch (slovenčina, nemčina, angličtina). Knihu, ktorá má byť predovšetkým vyjadrením autorovho vrúcneho vzťahu k rodnému kraju, venoval prekvapivo aj Slovákom. Mnohí z nich podľa neho Bratislavu v skutočnosti vôbec nepoznajú, preto prichádzajú o možnosť dobre krajinu reprezentovať v zahraničí.

Kniha Bratislava – Portrét mesta a krajiny nie je autorovou prvotinou. Aj keď napísal už niekoľko knižných sprievodcov, jeho novinka sa od typických bedekrov líši. „Chcel som ľuďom ukázať nielen historickú architektúru, ale aj to, ako a čím dnes Bratislava žije, akí sme a čo je pre nás dôležité. Je to kniha nielen pre cudzincov, ale aj kniha o nás pre nás,“ hovorí Sloboda.

Osobitne treba oceniť obrazovú časť knihy. Ukazuje nielen slovenské pamiatky, kultúru a tradície, ale aj autentický spôsob života. Mnohé zábery miest a budov fotili autori s pomocou modernej leteckej techniky – takzvaných dronov a prinášajú také uhly pohľadov, aké nie sú bežné.

A čo podľa Martina Slobodu najviac vystihuje práve Bratislavu? Je to jej mnohorakosť a poloha na prieniku troch európskych krajín, so štvrtou krajinou neďaleko. „Po stáročia sa tu prelínali rôzne vplyvy a tradície. To je jej bohatstvo, ktoré sa ešte donedávna tvrdo potláčalo. Kombinácii tejto mnohorakosti a prírodných daností – veľkej rieky a hôr, zasahujúcich až do mesta, vďačí Bratislava za svoj jedinečný charakter a kvalitu života, ktorú jedni považujú za samozrejmosť a druhí ju nevedia využiť,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Slovensko #knižný sprievodca