Zomrela autorka detektívok P. D. Jamesová

Vo veku 94 rokov zomrela vo svojom dome spisovateľka detektívnych románov, barónka z Holland Parku, Phyllis Dorothy Jamesová.

27.11.2014 17:57
P. D. Jamesová Foto:
P. D. Jamesová
debata

Autorka známa ako P. D. Jamesová napísala osemnásť kriminálnych diel, pričom až v štrnástich z nich vystupoval detektív Adam Dalgliesh. Tomu podľa vlastných slov dala vlastnosti, ktoré obdivovala.

Medzi jej najznámejšie romány patria príbehy s Dalglieshom Čierna veža, Plány a túžby, Maják či kniha Potomkovia ľudí, ktorá sa stala inšpiráciou pre režiséra Alfonsa Cuaróna k natočeniu rovnomenného filmu v roku 2006.

P. D. Jamesová sa narodila v Oxforde 3. augusta 1920. Ako 16-ročná sa rozhodla odísť z dievčenskej školy v Cambridgei, aby mohla finančne pomáhať rodine. Kariérne nasledovala svojho otca Sidneyho Jamesa, ktorý bol daňovým inšpektorom, a zamestnala sa na daňovom úrade. Po troch rokoch si našla miesto asistentky javiskového manažéra v divadle, kde sa spoznala aj so svojím budúcim manželom, vojenským lekárom Connorom Bantry Whitom, s ktorým mala dve deti.

Počas svojho života bola spisovateľka často postavená do situácií, keď sa musela spoliehať len sama na seba. Keď sa jej manžel vrátil z druhej svetovej vojny, prejavila sa uňho schizofrénia a časť svojho života trávil v psychiatrických liečebniach. Jamesová sa musela postarať o rodinu a opäť sa zamestnala ako úradníčka. Až po smrti svojho manžela v roku 1964 začala pracovať na kriminalistickom oddelení ministerstva vnútra. Vtedy už mala na konte svoj prvý román Zahaľte jej tvár, ktorý začala písať v polovici 50. rokov a vyšiel aj v češtine.

Spisovateľka P. D. Jamesová bola v roku 1991 povýšená do šľachtického stavu a v roku 2008 ju uviedli do siene slávy autorov detektívok. Spisovateľka bola tiež doživotnou členkou britskej Snemovne lordov za konzervatívnu stranu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #spisovateľka #detektívky #P. D. Jamesová