Vojtech Czobor: Habánka

Habáni boli novokrstenci, pôvodne žijúci v Nemecku, ktorí sa v 16. storočí uchýlili pred prenasledovaním na južnej Morave a na Slovensku.

04.12.2014 05:00
debata
Vojtech Czobor:
Habánka Foto: KK Bagala
Vojtech Czobor Habánka Vojtech Czobor: Habánka

Osanna, jedna z nich, vyrastala v týchto krutých časoch náboženských nepokojov a sedliackych vojen. Aký bol osud tejto hrdinskej a záhadami opradenej ženy? Dožila sa vôbec Osanna naplnenia svojej lásky z detských čias? Možno to dokážu nejasné indície, na ktoré o štyristo rokov neskôr naďabia otec a syn Golbergovci. Po stáročia žili ich habánski predkovia v rodinnom dome na okraji dedinky na západnom Slovensku. Až teraz však vydali jeho podzemné priestory tajomstvá, ktoré dokumentujú omnoho viac, než habánsky hrnčiarsky majster so synom očakávali. Priamo ich totiž zatiahnu do udalostí spred stáročí…

Vojtech Czobor (1943) pochádza po matke zo vzdelanej nitrianskej rodiny – študovala v Londýne a vraj si aj zahrala tenis vo Wimbledone. Autor absolvoval Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici a pracoval ako učiteľ na strednom SLovensku. Pre postoje ho vylúčili z Komunistickej strany, preto sa koncom 80. rokov rozhodol emigrovať, netušiac, že čoskoro bude Nežná revolúcia. V Nemecku vystriedal viacero zamestnaní, ktoré však nezodpovedali jeho vzdelaniu. Stále žije v Nemecku, na Slovensko sa však často vracia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Habáni