Steve Jobs z druhej strany

Keď vyšla kniha Steve Jobs od Waltera Isaacsona, kúpila som si ju. Aj preto, že som "nahryznuté jablko pozitívna", život génia prelomu storočí ma tak trochu fascinuje. Hoci biografia nebola k nemu lichotivá, bola to viac-menej jeho bilancia, jeho pohľad na svoj život. Novinár a publicista Walter Isaacson sa snažil, ale životopisná kniha bude vždy len subjektívnym pohľadom jej autora. Koľko ľudí by napísalo knižný portrét o Stevovi Jobsovi, toľko ráz by bol iný.

13.01.2015 12:00
debata (1)
Chrisann Brennanová: Steve Jobs - môj život,... Foto: Biz books
Chrisann Brennanová: Steve Jobs - môj život, moja láska, moje prekliatie Chrisann Brennanová: Steve Jobs - môj život, moja láska, moje prekliatie

Zaplniť medzeru v pohľade na tohto IT vizionára, presnejšie doplniť, nie celkom poskladať puzzle Jobsovho života, pomôže publikácia z pera jeho dlhoročnej priateľky Chrisann Brennanovej. Kniha Steve Jobs – môj život, moja láska, moje prekliatie, opisuje príbeh Jobsovho stúpania na vrchol z autorkinej jedinečnej perspektívy ako jeho prvej priateľky a partnerky. Obavy z toho, že knihu písala žena poznačená obrovským sklamaním a matka jeho odmietanej dcéry Lisy, sa našťastie nenaplnili. Brennanovej triezve hodnotenie a detailné spomienky (písala si denník?) sú celkom pútavým čítaním.

Jobsova bývalá priateľka píše o živote s idealistom, ktorý chcel zmeniť svet, aj o jeho temných stránkach. Steve Jobs bol podľa nej na jednej strane uzavretý romantik, na strane druhej arogantný grobian, génius naplnený snami i beznádejou, hľadajúci útechu v LSD. V čase, keď sa stal multimilionárom, opustil tehotnú priateľku. Zaprel aj vlastné dieťa, dcéru Lisu.

Chrisann Brennanová píše aj o tom, ako Steva v škole šikanovali, ako sa rodičia, kvôli tomu, aby ho od šikanovania uchránili, presťahovali na iné miesto. „Lenže ani to nestačilo. Steve vyrástol a naučil sa šikanovať sám seba veľmi sofistikovaným spôsobom,“ vysvetľuje v jednej z prvých kapitol svojej knihy Chrisann.

Steve Jobs bol pozoruhodný muž, ktorý chcel technológiami zjednotiť svet. A Chrisann Brennanová o jeho výnimočnosti vedela skôr ako ktokoľvek iný. Spoznali sa ešte na strednej škole. Už vtedy vedel, že to v živote dotiahne ďaleko, že má na viac ako ostatní a že má úspech na dosah ruky. „Vedel, že bude multimilionárom a že umrie skôr, ako by mal. Vďaka svojej intuícii sa dozvedel mnoho informácií o svojom živote skôr, ako ho mohol prežiť. Vedel, že bude mať vzťah so speváčkou Joan Baezovou, vedel, že sa stane multimilionárom, že zomrie skôr,” spomína autorka, ktorej skutočnosť, že patrila do života tejto technologickej popstar, neskôr skomplikovala život. "Môj životný príbeh bol plný Steva a jeho skrývanie znižovalo moju dôležitosť v spoločnosti iných ľudí. Vlastne ma umlčalo.“

Memoáre maliarky a grafičky Chrisann Brennanovej odkrývajú ľudskú stránku veľkého mýtu Steve Jobs. Je to kniha, ktorá vás bez príkras, ale aj bez zatrpknutosti viac oboznámi so skutočným Stevom Jobsom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Steve Jobs #knižný portrét