Simon Toyne - Veža. Zjavenie alebo skaza v konšpiračnom trileri?

„Veľa akcie, veľa intríg a nádherne nápadité. Typ knihy, ktorá vás pohltí a prečítate ju na jedno posedenie,“ povedala o novinke Veža spisovateľka Kate Mosse.

26.01.2015 07:00
debata
Simon Toyne - Veža Foto: Ikar
Simon Toyne - Veža Simon Toyne - Veža

Konšpiračný triler pre fanúšikov Dana Browna a ako dodáva Sunday Times: „Trilógia Sanctus patrí medzi najlepšie súčasné trilery.“

VEŽA je záver fascinujúcej konšpiračnej trilógie Simona Toyna, ktorej nechýba dobrodružstvo, tajomstvá, a neuveriteľné napätie. „Pri tejto knihe som strávil takmer všetok svoj voľný čas. Nedokázal som dokončiť iné veci, kým som ju nedočítal,“ pochvaľuje si čitateľ na Amazone a ďalší dodáva: „Musím sa priznať – nepredpokladal som, že si Vežu zamilujem ešte viac ako Zasväteného. Je to fascinujúci príbeh, ktorý naďalej odomyká dvere do skrytých zákutí mysle veľmi zaujímavým a elektrizujúcim spôsobom.“

Po stáročiach zastierania otvára Citadela v starovekom tureckom meste svoje brány. Takmer všetko v nej spustošila smrteľná nákaza. Charitatívny pracovník Gabriel Mann zomiera, lenže práve v ňom sa skrýva odpoveď na to, ako zastaviť jej ďalšie šírenie.

Bývalá novinárka Liv Adamsenová musí sama čeliť zabijakom, ktorí ju chcú za každú cenu umlčať. Čoskoro však nebojuje len o holý život, ale vyrovnáva sa s oveľa väčšími problémami. V Spojených štátoch amerických pátra federálny agent Joe Shepherd po nezvestnom špičkovom vedcovi z Národnej leteckej a vesmírnej agentúry. Pri vyšetrovaní odkrýva globálne sprisahanie. Všetci traja to cítia. Vedia, že niečo príde. Čosi, čo sa nedá zastaviť. Chystá sa udalosť nevypočítateľných rozmerov a nik nie je pripravený na jej príchod. Keď k nej dôjde, všetko sa zmení. Bude to nový začiatok, alebo totálny koniec?!

„VEŽA je záverom vzrušujúcej trilógie plnej tajomstiev, akcie a prekvapení.“
Examiner

Prečítajte si úryvok z konšpiračného trileru VEŽA:
Duchovi na hrob hodili hviezdnu mapu, vlastnou váhou sa zaborila do mäkkej zeme, v strede sa vynímal vytesaný kríž v tvare písmena T. Zdalo sa jej primerané označiť jeho hrob písmenom Tau, náboženským symbolom ešte spred čias, keď vznikli veľké náboženstvá. Už nik nezapochybuje o dôležitosti tohto hrobu alebo o význame človeka, ktorý v ňom odpočíva.
„Musím ísť skontrolovať kone,“ povedal Tariq. „Mali by ste ísť do tábora, stmieva sa a nie je pre vás bezpečné pohybovať sa mimo neho.“
„Nebojte sa. Už len minútku.“
Tariq prikývol, vzdialil sa a nechal Liv pri hrobe samu.
Civela na kameň. Väčšina textu bola na druhej strane, siahla však do vrecka, vytiahla odtlačok z operačnej miestnosti a očami prebehla hárok plný symbolov.
Text napísali v dvoch jazykoch. Jeden už zanikol a rozumela mu vtedy, keď niesla sakrament. Sústredila sa na symboly a zistila, že im ešte aj teraz rozumie, hoci ju sakrament už dávno opustil.

Sakrament príde domov a Kľúč pozrie k nebesiam
Zrodí sa nová hviezda a na Zemi nový kráľ, aby vniesol poriadok do konca dní

Zamračila sa a pocítila, ako jej po tele stúpa chlad. Prvému riadku rozumela celkom presne, lebo udalosti prežila: ona bola kľúč, odomkla sakrament, vyniesla ho z Citadely a priniesla domov do zabudnutej časti púšte. Ale tu sa jej chápanie končilo. Druhý riadok naznačoval čosi úplné iné, niečo, čo malo ešte prísť – niečo zlovestné, čo zvestuje príchod novej hviezdy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #veža #Simon Toyne