Havran Edgara Allana Poea nás desí už 170 rokov

Báseň Havran spisovateľa Egdara Allana Poea sa hneď po prvom publikovaní 29. januára 1845 v americkom denníku New York Evening Mirror stala senzáciou. Autora ihneď preslávila a v priebehu času sa z nej stala jedna z najznámejších básní všetkých čias.

29.01.2015 07:00
Edgar Allan Poe Foto:
Edgar Allan Poe publikoval Havrana presne pred 170 rokmi.
debata

Báseň je písaná v „ich-forme“, rozprávačom je osamelý muž trýznený horúčkou a úzkostnými spomienkami na zosnulé dievča menom Lenora, ku ktorej márne hľadá cestu čítaním v okultných zväzkoch. Dielo sa dočkalo mnohých ohlasov aj paródií, bolo tiež vzorom pre francúzskych prekliatych básnikov.

Takto znie Havran v anglickom origináli, ako ho predčítal Sir Christopher Lee.

Americký básnik Poe, ktorý sa narodil v januári 1809 v Bostone, pracoval ako príležitostný spisovateľ a redaktor. Preslávil sa aj časopisecky publikovanými poviedkami, ktoré založili žánre detektívnej literatúry (Vraždy v ulici Morgue, Zlatý chrobák) a science fiction a vytvorili samostatný typ grotesknej prózy (Muž, ktorý sa rozpadol) a hrôzostrašnej literatúry (Skaza domu Usher, Jama a kyvadlo).

Smrť Poa zastihla už v štyridsiatich rokoch za dodnes nevyjasnených okolností 7. októbra 1849. Podľa svojich životopiscov zomrel na delírium tremens. Isté je ale len to, že spisovateľ trpel ku koncu života biedou, sužovali ho depresie, pil a žil v neustálej predtuche nadchádzajúceho šialenstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #horor #šialenstvo #Havran #Edgar Allan Poe #delirium tremens