Vladimir Bukovskij: Moskevský proces

Kniha významného ruského disidenta, politického aktivistu a neurofyziológa Vladimira Bukovského, ktorý sa stal známym svojím bojom proti zneužívaniu psychiatrie sovietskym režimom, dokumentuje jeho neúspešnú snahu o usporiadanie akéhosi norimberského procesu nad komunizmom v Moskve v prvej polovici 90. rokov.

29.01.2015 05:00
debata
Vladimir Bukovskij:
Moskevský proces Foto: Volvox Globator
Vladimir Bukovskij Moskevský proces Vladimir Bukovskij: Moskevský proces

Ako bojovník proti režimu bol Bukovskij v 60. a 70. rokoch dvanásť rokov väznený a internovaný na psychiatrii, po rokovaniach USA a ZSSR ho v roku 1976 vyviezli v putách na Západ – výmenou na tajomníka čílskej komunistickej strany Luisa Corvalána, ktorého väznil Pinochetov režim.

Takmer 800-stranová publikácia je založená na tisíckach stránok tajných dokumentov KGB, ktoré autor prepašoval na Západ za Jeľcinovej éry. K dokumentom sa dostal počas svojho krátkeho návratu do Moskvy, keď ho vtedajší liberálny ruský prezident Boris Jeľcin poveril ako experta prípravou obhajoby v procese pred ústavným súdom, v ktorom chcela komunistická strana dosiahnuť zrušenie zákazu svojej existencie. Dnes je Bukovskij v Rusku opäť persona non grata. (česky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #disident #Vladimir Bukovskij