C. S. Lewis: Kým nemáme tvár

C. S. Lewis (1898 - 1963), anglický spisovateľ a básnik, odborník na stredovek a apologét kresťanstva pôsobil v Oxforde i Cambridgi.

30.01.2015 05:00
debata
C. S. Lewis: Kým nemáme tvár Foto: Porta
Kým nemáme tvár, C. S. Lewis C. S. Lewis: Kým nemáme tvár

U nás je asi najzámejší svojou fantasy sériou pre mladých čitateľov Letopisy z Narnie. V knihe Kým nemáme tvár Lewis uchopil klasický grécky mýtus lásky medzi Psyché a Kupidom a prerozprával ho úplne novým spôsobom z pohľadu Orual, staršej sestry Psyché.

Škaredá a zatrpknutá Orual bezmedzne miluje svoju sestru Psyché a veľmi ju zraní, keď Psyché obetujú bohu Hory. Psyché sa nesmie pozrieť na tvár boha, ale na naliehanie Orual tak urobí a za túto zradu ju boh od seba odoženie. Z Orual sa stáva kráľovná, mocná, ale bez lásky, a hoci celý život čaká na reakciu bohov, tí mlčia. Až na konci života, v snoch o svojej stratenej, milovanej sestre, nájde odpovede na svoje otázky, uvádza sa v anotácii knihy.

„Dobre som pochopila, prečo k nám bohovia nehovoria otvorene, ani nám nedovolia odpovedať. … Prečo by mali počúvať bľabotanie, o ktorom sme presvedčení, že ho máme na mysli? Ako sa s nami môžu stretnúť tvárou v tvár, kým nemáme tvár?“

Sám Lewis si túto knihu cenil ako svoju najlepšiu a najvydarenejšiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #C. S. Lewis #prerozprávaný grécky mýtus