Vatikánske umelecké poklady

Vatikán sa nedá „stráviť“ za deň. Aj keď ide o najmenší štát sveta a turista môže najdôležitejšie pamiatky a diela vidieť za pár hodín, nezaregistruje všetko.

10.02.2015 05:00
debata
Anja Gerbe: Vatikán – Najznámejšie umelecké diela Foto: Slovart
Anja Gerbe: Vatikán – Najznámejšie umelecké diela Anja Gerbe: Vatikán – Najznámejšie umelecké diela

Veď len Posledný súd Michelangela Buonarottiho v Sixtínskej kaplnke zobrazuje 390 postáv, z ktorých akoby každá rozprávala svoj príbeh – či už cesty hore, alebo do pekelných siení. Kniha Anji Gerbe čitateľovi Sixtínsku kaplnku sprítomní. Je bohatou a podrobnou encyklopédiou vatikánskeho umenia, ktorú sa oplatí preštudovať ešte pred návštevou vatikánskych galérií. Sprievodca umením Vatikánu je totiž podrobným informačným a obrazovým bedekrom, nie viac.

Mnohí prichádzajú do Vatikánu nepripravení. To najvzácnejšie nie je mohutný Chrám sv. Petra, ktorý skôr zaváňa prebujnenou barokovou okázalosťou. Vatikánske námestie s nádhernou kolonádou a so sochami Gianlorenza Berniniho patrí nepochybne k najkrajším na svete vďaka svojej veľkoleposti a otváraniu sa svetu.

Druhá najnavštevovanejšia štácia Vatikánu je Sixtínska kaplnka. Práve tu nájdete jeden z tých umeleckých vrcholov, ktoré treba vidieť. Ale v dave turistov nemožno očakávať priestor na kontempláciu či vychutnanie si všetkého, čo možno v kaplnke vidieť. Z tohto pohľadu je kniha vynikajúcim pomocníkom, pretože si môžete pozrieť v pokoji to, čo je nad hlavami a dostať k tomu aj zasvätený výklad.

Veľké mená, veľké diela

Samotné vatikánske múzeá obsahujú viacero zbierok, z ktorých niektoré môžu byť celkom prekvapujúce. Neprekvapí, že v Pinakotéke sa nachádza najväčšia zbierka sakrálneho umenia na svete. Vyše 450 obrazov Leonarda, Tiziana, Caravaggia, Giotta, Poussina, Cranacha a ďalších sú zlatým fondom svetového umenia. Je to zbierka vznikajúca v priebehu stáročí z darov mecenášov maliarov a pápežmi objednaných obrazov. Prirodzene, takmer všetky obrazy sa motívmi viažu na vieru, biblické príbehy a životy svätých. V tomto smere je opäť kniha Anji Gerbe nápomocná, pretože ponúka okrem obrazov a životopisných dát aj stručné odkazy na biblické príbehy zobrazené na jednotlivých dielach.

Obísť vo Vatikáne nemožno ani honosné komnaty Borgiovcov, Raffaelove siene s majestátnymi freskami zobrazujúcimi dejinné udalosti v panoramatických maľbách vrátane slávnej Aténskej školy, ktorá znázorňuje filozofiu, vedecké disciplíny a najvýznamnejšie postavy ľudskej múdrosti. Je to ďalší z obrazov, ktoré patria do „výbavy“ milovníka klasického umenia.

Prekvapenia

Aj keď je Vatikán konzervatívna inštitúcia, predsa len sa v jeho múzeách dajú nájsť aj poklady moderného umenia. V rovnomennej sekcii môžete zhliadnuť diela Matissa, Picassa, Rodina, Kandinského, Gauguina, de Chirica či Odilona Redona. Pre zberateľov máp môže byť príťažlivá unikátna zbierka, ukazujúca, ako sa v priebehu storočí vyvíjal pohľad na svet. Na svoje si prídu milovníci antického umenia, egyptských pamiatok, aj etnológie.

Do knihy vložené DVD ponúka kvalitne spracované fotografické reprodukcie vatikánskych diel. Čitateľ má tak možnosť pozrieť si ich dosť podrobne na obrazovke počítača v rozlíšení a blízkosti, ktorú jednoducho v múzeu nezažije. To je výhoda digitalizácie, ale samotné fluidum miesta sa predsa len z obrazovky „nevyvalí“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #umenie #knižná recenzia