Umberto Eco: Otevřené dílo

Otvorené dielo (Opera aperta) po prvý raz vyšlo v roku 1962 a vyvolalo búrlivý ohlas v Taliansku i v zahraničí.

19.02.2015 05:00
debata
 
Umberto Eco: Otevřené dílo Foto: Argo
Umberto Eco: Otevřené dílo   Umberto Eco: Otevřené dílo

Šokovalo predovšetkým svojím prístupom: Umberto Eco (1932), dnes svetoznámy taliansky semiotik, esejista, literárny kritik, filozof a románopisec tu poukazuje na niektoré paralely medzi určitými tendenciami v súčasnom umení a postupmi moderných vedeckých odborov.

Rozlišuje tiež dvojaké poňatie umeleckého diela: prvé predstavuje naprogramovanú konštrukciu, predurčujúcu jedinú možnú organizáciu významov, kým druhé poňatie, koncepcia „otvoreného diela“, ku ktorej smeruje práve moderné umenie, počíta so slobodnou aktivitou čitateľa, ktorý na vytváraní konkrétnej podoby umeleckého diela participuje. Eco tvrdí, že literárne texty sú skôr priestorom pre významy, ako vodidlom k významom.

Aj po rokoch zostáva toto dielo významné pre svoj koncept „otvorenosti“ – rozhodnutie umelca ponechať usporiadanie niektorých zložiek diela na verejnosť alebo na náhodu – a pre silný predpoklad dvoch veľkých tém súčasnej literárnej teórie: prvku multiplicity a plurality v umení, a trvaní na interakcii medzi čitateľom a textom. (česky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Umberto Eco