Peter Brook: Kvalita milosti

V zbierke esejí s podtitulom Úvahy o Shakespearovi – všetky okrem jednej sa k čitateľom dostávajú po prvý raz - polemizuje Peter Brook napríklad nad otázkami, kto v skutočnosti stojí za autorstvom Shakespearových hier, prečo Shakespeare ostane vždy nadčasový a ako by mali herci pristupovať k Shakespearovým veršom. Vracia sa zároveň k hrám, ktoré patria medzi jeho výnimočné inscenačné počiny – Kráľ Lear, Titus Andronicus a, samozrejme, aj Sen noci svätojánskej.

21.02.2015 09:00
debata
Peter Brook: Kvalita milosti Foto: Divadelný ústav
Peter Brook: Kvalita milosti Peter Brook: Kvalita milosti

Táto útla, no veľmi dôvtipne napísaná kniha ponúka poučný a provokatívny pohľad na vzťah tohto veľkého režiséra k najvýznamnejšiemu dramatikovi všetkých čias.

Peter Brook je celosvetovo známym divadelným režisérom. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí Titus Andronicus (1955) s Laurenceom Olivierom v titulnej úlohe, Kráľ Lear (1962) s Paulom Scofieldom a Marat/Sade (1964) či Sen noci svätojánskej (1970), obe uvedené na javisku v Royal Shakespeare Company. Neskôr pôsobil v Paríži, kde založil Medzinárodné stredisko divadelnej činnosti (Centre International de Créations Théâtrales) v divadle Bouffes du Nord a realizoval množstvo inscenačných počinov, ktoré posúvali hranice divadla. Medzi jeho filmy patria Pán múch (1963), Kráľ Lear (1970) a Mahábhárata (1989). Je autorom niekoľkých kníh, ktoré si získali veľký ohlas – medzi inými Prázdny priestor (1968).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #William Shakespeare #eseje