Zomrel jeden z najznámejších tureckých spisovateľov Yaşar Kemal

Vo veku 91 rokov zomrel jeden z najznámejších tureckých spisovateľov Yaşar Kemal, ktorého dielo bolo preložené do viac ako 40 jazykov.

01.03.2015 16:56
Yaşar Kemal, spisovateľ Foto:
Yaşar Kemal zomrel vo veku 91 rokov.
debata (2)

O úmrtí autora, ktorý bol niekoľkokrát nominovaný na Nobelovu cenu za literatúru, informoval jeho lekár. Kemal ležal od polovice januára na jednotke intenzívnej starostlivosti istanbulskej nemocnice kvôli zlyhávaniu orgánov.

Kemal, etnický Kurd, sa narodil v južnom Turecku roka 1923. V mladosti vystriedal rad zamestnaní a pracoval napríklad ako robotník, učiteľ, vodič či novinár a angažoval sa v ľavicovo orientovaných médiách. Prvú knihu vydal už v 20 rokoch a doslova celosvetový úspech mu potom priniesol prvý román z roku 1955 nazvaný Zbojník Ince Memed. Známa je aj trilógia napísaná v 60. rokoch Odvrátená strana hory (jej prvý diel vyšiel aj v češtine).

Deväť Kemalových románov bolo sfilmovaných a podľa odborníkov sa tento autor dá považovať za jedného zo spolutvorcov turečtiny ako literárneho jazyka.

Kemal sa angažoval aj vo verejnom živote a v 90. rokoch skončil na súde kvôli článku, v ktorom kritizoval prístup vlády k etnickým menšinám, vrátane kurdskej. V prvej inštancii bol odsúdený na 20 mesiacov väzenia, ale verdikt bol neskôr zrušený.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #spisovateľ #Istanbul #Yaşar Kemal