Briti hľadajú najčudnejšiu knihu roka

Populárne britské knižné ocenenie Diagram Prize pre najčudnejší knižný titul pozná svojich siedmich finalistov.

02.03.2015 16:28
debata
O Diagram Prize zabojuje aj kniha Škaredá žena... Foto: welovethisbook.com
O Diagram Prize zabojuje aj kniha Škaredá žena sa doma cení. O Diagram Prize zabojuje aj kniha Škaredá žena sa doma cení.

Podľa organizátorov bol minulý rok bohatý na bizarné knihy a výber tej najčudnejšej spomedzi silnej konkurencie bude neľahkou úlohou hlasujúcej verejnosti.

Štúdia Pokročilý význam chodníkov s podtitulom Recenzované štúdie z 3. medzinárodnej konferencie o návrhoch, výstavbe a opravách betónových chodníkov, rozprávanie o milostnom živote v maoistickej Číne v knihe s názvom Škaredá žena sa doma cení (The Ugly Wife is Treasured at Home) či výklad o vývoji pohlavných orgánov v živočíšnej ríši Skryté partie matky Prírody (Nature's Nether Regions) sú ašpirantmi na zisk ocenenia Diagram Prize.

„Toto je jeden z najsilnejších rokov, ktorý som zažil za posledné tri dekády spravovania súťaže. Tá prináša to najlepšie z neúmyselne nezmyselných, absurdných a celkom nezrozumiteľných titulov,“ uviedol pre BBC na adresu Diagram Prize jej organizátor Horace Bent z portálu The Bookseller.

Do čudnej sedmičky sa dostala aj kniha o prežívaní menopauzy Šialená žena vo Volve: Rok, keď sa mi vzbúrili hormóny (The Madwoman in the the Volvo: My Year of Raging Hormones), ale aj titul sumarizujúci skúsenosti autorky s oslovovaním neznámych ľudí Cudzí ľudia majú najlepšie bonbóny (Strangers Have the Best Candy).

Zoznam finalistov nominovaných na najčudnejšiu knihu roka 2014 uzatvárajú tituly o invazívnych živočíšnych druhoch s názvom Kam patria ťavy (Where do Camels Belong?) a praktický návod na skončenie vzťahu s pohanským partnerom – Rozvod so skutočnou čarodejnicou: Pre pohanov a ľudí, ktorí ich milovali (Divorcing a Real Witch: For Pagans and the People That Used to Love Them).

Ceny pre najčudnejšiu knihu sa udeľujú už od roku 1978, keď začali svoju tradíciu na najväčšom knižnom veľtrhu v nemeckom Frankfurte. Historicky prvým víťazom sa stala kniha Priebeh druhého medzinárodného seminára o myšacej nahote. V minulých ročníkoch najviac zaujali verejnosť aj tituly: Ako ísť počas rande na veľkú alebo Návod k bezpečnému lesbickému sadomasochizmu. Ľudia môžu hlasovať za svojho favorita prostredníctvom stránky welovethisbook.com. Víťaz bude známy o pár dní neskôr – 27. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné ocenenie #Diagram Prize #bizarné tituly kníh