Poľskí fanúšikovia Pottera sa skladajú na hrad Rokfort

Pravoverným fanúšikom Harryho Pottera už nestačí čítať knihy alebo pozerať filmy: teraz dávajú cez internet dokopy peniaze, aby mohli kúpiť poľský zámok Czocha, premeniť ho na hrad v štýle Rokfortu a zažiť tak magickú atmosféru školy čiar a kúziel kedykoľvek na vlastnej koži.

03.03.2015 17:00
Harry Potter, Rokfort Foto:
Bájny Rokfort možno už čoskoro bude stáť v neďalekom Poľsku.
debata

Počas troch dní vyzbierali Potterovi priaznivci prostredníctvom crowdfundingu skoro 20– tisíc dolárov (viac než 17 900 eur). Ak sa im podarí získať 50– tisíc dolárov (asi 44 770 eur), budú môcť v novembri usporiadať štvordňovú hru, kde si 130 účastníkov navlečie kostýmy a premení sa na žiakov školy pre čarodejníkov so všetkým čo k tomu patrí.

Aby mohli zámok, ktorý leží pri meste Leśna neďaleko českých hraníc a ktorý dal v polovici 13. storočia vybudovať český kráľ Václav I., rovno kúpiť, potrebujú medzi sebou vybrať milión dolárov (asi 895,4– tisíc eur).

Zbierku organizujú dobrovoľníci z poľskej neziskovej organizácie Liveform a dánskej organizácie Rollespilsfabrik­ken. Skupiny pripomínajú, že plánovaná hra nie je oficiálnou potterovskou akciou podporovanou štúdiom Warner Bros, preto mená ako Harry Potter, Hermiona alebo Rokfort nesmú kvôli ochrane autorských práv zaznieť. Ale aj hra v štýle Harryho Pottera iste pritiahne rad fanúšikov, pretože dve hry plánované na tohtoročnú apríl boli vypredané v rekordnom čase.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Harry Potter #crowdfunding #Rokfort