Kimberly Elman Zarecorová: Utváření socialistické modernosti

V mysliach laickej verejnosti i väčšiny architektov je povojnová česká a slovenská architektúra a jej typické prejavy – socialistický realizmus (tiež nazývaný sorela) a panelové sídliská – spojená s predstavou vnúteného sovietskeho kultúrneho importu.

15.03.2015 05:00
debata
Kimberly Elman Zarecorová:
Utváření... Foto: Academia
Kimberly Elman Zarecorová Utváření socialistické modernosti Kimberly Elman Zarecorová: Utváření socialistické modernosti

Český preklad knihy mladej americkej profesorky dejín architektúry a dizajnu na Iowa State University s podtitulom Bydlení v Československu v letech 1945–1960 ukazuje, ako je tento všeobecne prijímaný výklad zjednodušený.

Autorka, ktorá sa systematicky venuje povojnovej architektúre v našom regióne, v tejto knihe mapuje zložito utváranú a stále sa meniacu krajinu profesijných spolkov a politických inštitúcií, ktoré sa podieľali na povojnovom smerovaní krajiny, a rozkrýva, ako sa v tomto kontexte pôvodné vízie medzivojnovej ľavicovej avantgardy postupne premieňali do podoby, ktorú v 20. a 30. rokoch 20. storočia len málokto z ich tvorcov dokázal anticipovať.

Kniha, ktorá ponúka ucelený pohľad na povojnovú architektúru bývania v bývalom Československu, vyšla pôvodne v roku 2011 vo vydavateľstve University of Pittsburgh Press. (česky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #architektúra #socialistický realizmus