Anton Heretik: Zlo

"Za istých okolností sa môže stať vrahom každý z nás," hovorí profesor klinickej a forenznej psychológie Anton Heretik. Práve preto je vražda nielen zločinom, ale aj kultúrnym fenoménom a zlomovou udalosťou v rozprávkach, mýtoch, literárnych dielach i ľudských osudoch. Grécke mýty sú plné vrážd, Shakespearovými drámami sa valia potoky krvi, a to nehovoríme o filmovom priemysle produkujúcom horory a trilery.

18.03.2015 05:00
debata
Anton Heretik: Zlo, Ikar Foto: Ikar
Anton Heretik: Zlo Anton Heretik: Zlo, Ikar

„Násilie fascinuje, priťahuje nás, vyvoláva silné emócie. Či už je to strach, odpor, radosť, alebo nadšenie, vzrušenie je vždy silné. Ak sme svedkami násilia – na ulici alebo pri sledovaní hororov, detektívok, akčných filmov – vždy to oslovuje aj našu vlastnú agresivitu. A sprevádza nás to celý život,“ píše v úvode knihy Zlo jej autor.

Profesor Heretik už tridsaťpäť rokov pôsobí ako súdny znalec. Za ten čas sa ocitol zoči-voči stovkám páchateľov tých najzávažnejších zločinov, najmä vrážd. Táto skúsenosť ho priviedla k poznaniu, že vrahovia sa navzájom líšia intelektom, osobnosťou a motiváciou. To, čo ich však spája a čo spája ľudí na oboch stranách väzenského múru, je agresivita.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #vražda #Anton Heretik #zlo