Irvin D. Yalom: Všetko trvá krátko

V zbierke príbehov opisuje renomovaný psychiater zápas s dvoma najväčšími výzvami ľudskej existencie: ako žiť zmysluplný život a ako sa vyrovnať s jeho neodvratným koncom.

22.03.2015 09:00
debata
Irvin D. Yalom: Všetko trvá krátko Foto: Premedia
Yalom Všetko krátko trvá Irvin D. Yalom: Všetko trvá krátko

V knihe sa stretneme so zdravotnou sestrou, ktorá je rozhnevaná a utrápená – jej syn prepadol drogám a zločinu, a ona predsa musí utešovať ľudí, síce trpiacich, no obklopených blízkymi a životom, aký by si s nimi rada vymenila. Úspešný podnikateľ si po samovražde svojho priateľa zúfa nad tajnosťami a zámlkami v ich vzťahu. Čerstvej psychologičke štúdium ľudských psychických problémov poškodí spomienky na mŕtveho priateľa. A napokon je tu muž, ktorý odmieta filozofiu a útechu z nej, takže ešte aj u Yaloma vyprovokuje krízu sebaistoty.

Irvin D. Yalom (1931) je emeritným profesorom psychiatrie na Stanfordovej univerzite, píše literatúru faktu o psychoterapii, romány a poviedky. Ľudský život je podľa neho vymedzený štyrmi skutočnosťami: izoláciou od druhých, nezmyselnosťou, smrteľnosťou a slobodou. Naše duševné zdravie závisí práve od spôsobu reakcie na tieto podnety.

Kniha Všetko trvá krátko a ďalšie príbehy zo psychoterapie je priznaním ťažkostí života, ale aj oslavou toho najkrajšieho, čo život prináša: lásky, rodiny, priateľstva. Všetko trvá krátko a všetci sme tu len dočasne. S Yalomom môžeme prežívať svoje dni nielen ako znesiteľné, ale ako zmysluplné a azda aj radostné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Irvin D. Yalom #Všetko trvá krátko