Vizionár Jules Verne

Výpravy do vesmíru, skafander, moderné zbrane, ale aj vrtuľník boli produktmi bujnej fantázie francúzskeho spisovateľa Jula Verna ďaleko predtým, ako sa stali skutočnosťou. Verne umožnil ľuďom nazrieť do ďalekej budúcnosti. Jeho vedecko-fantastické romány ako Cesta do stredu Zeme, Dvadsaťtisíc míľ pod morom, Vynález skazy či Cesta okolo sveta za 80 dní zaujímajú čitateľov aj 110 rokov po smrti slávneho autora a vizionára.

21.03.2015 09:00
jules verne Foto:
Spisovateľ Jules Verne vymyslel bájnu ponorku Nautilus, jeho čitatelia s ním cestovali nielen do Indie, ale aj do stredu Zeme či na Mesiac.
debata (1)

Už ako dieťa sa Jules Verne rád ponáral do sveta fantázie. Spolu so svojím bratom Paulom často čítali cestopisy a vymýšľali dobrodružné výpravy. Napriek svojej poetickej duši sa Verne vydal po otcových stopách a začal študovať právo v Paríži. Popri štúdiu sa však čoraz častejšie ukrýval v knižnici s knihami o prírodných vedách. Podľa vzoru Alexandra Dumasa chcel pôvodne písať historické romány, no po čase zistil, že to nie je cesta, ktorou by sa mal vybrať.

V roku 1857 sa oženil s Honorinou Hébé Morelovou, s ktorou mal svojho jediného syna Michaela. Aby uživil rodinu, začal pracovať ako obchodník s akciami. Stále sa však nevzdával svojho sna – stať sa spisovateľom.

O päť rokov neskôr sa jeho tvorba dostala k vydavateľovi Pierrovi J. Hetzelovi. Za dielo Päť týždňov v balóne mu ponúkol 10¤000 frankov, čo bol veľmi slušný honorár. Verne podpísal s vydavateľom kontrakt na 20 rokov, pričom za každú knihu mal dostať rovnako 10¤000 frankov. Hetzel bol s predajom jeho kníh veľmi spokojný, a tak viackrát prepísali zmluvu, aby mu zvýšil honorár. Vernovi sa splnil sen a živil sa už len písaním kníh.

V roku 1863 napísal Verne odvážny román o konzumnej ľudskej spoločnosti o sto rokov – plnej opisov technologických vymožeností ako metro, rýchlovlaky, mrakodrapy či siete podobnej internetu, s názvom Paríž v 20. storočí. Hetzel odmietol román vydať. Dokonca ho považoval za katastrofu, ktorá by mohla zničiť spisovateľovi reputáciu. Odporučil mu, aby román odložil a vrátil sa k nemu opäť o dvadsať rokov. Verne ho poslúchol, no k dielu sa už nevrátil.

Paríž v 20. storočí bol ukrytý na neznámom mieste. Román figuroval na zozname nevydaných diel slávneho spisovateľa a bol považovaný za stratený. Dielo našiel až v roku 1989 Vernov pravnuk ukryté v trezore, ktorý pokladal za prázdny. Paríž v 20. storočí napokon vyšiel v roku 1994 a stal sa vo Francúzsku bestsellerom a predmetom obdivu literárnych kritikov.

3× Jules Verne

V jedenástich rokoch sa chcel zamestnať ako plavčík na lodi mieriacej do Indie.

Je po ňom pomenovaný kráter na odvrátenej strane Mesiaca.

Po smrti Jula Verna zaňho dopísal rozpracované diela syn Michael.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Balón #Jules Verne #fantáziou do budúcnosti