Spisovateľ Peter Pišťanek spáchal samovraždu

Slovenský spisovateľ Peter Pišťanek spáchal samovraždu.

23.03.2015 19:01 , aktualizované: 20:10
Pišťanek o ženách: Správna chvíľa Foto:
Peter Pišťanek.
debata (53)

Ešte v nedeľu podvečer sa predávkoval liekmi vo svojom dome v Devínskej Novej Vsi, informuje portál tvnoviny.sk.

Záchranka ho prevážala do nemocnice ešte pri vedomí, avšak o 22.00 zomrel. Informácie potvrdila hovorkyňa ÚNB Petra Stano Maťašovská.

Portál tiež píše, že Pišťanek o svojom úmysle spáchať samovraždu informoval emailom aj najbližších a práve tí zalarmovali políciu aj záchranku.

Spisovateľovi nedávno vyšla nová kniha Rukojemník, režisér Juraj Nvota podľa nej nakrútil rovnomenný film.

Peter Pišťanek sa narodil 28. apríla 1960 v Devínskej Novej Vsi. Študoval dramaturgiu a scenáristiku na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Počas života vystriedal viacero zamestnaní. Po roku 1989 pôsobil aj v reklame. Publikoval od 80. rokov v Slovenských pohľadoch a v roku 1991 mu vyšla prvá kniha – Rivers of Babylon. Na základe tohto románu natočil režisér Vladimír Balco celovečerný film.

Román Rivers of Babylon, ktorý kritika označovala za excentrický či najbúrlivejšie prijatý, sa dočkal aj dvoch pokračovaní. Pišťanek je tiež autorom zbierky Mladý Dônč (1993), ktorá je súborom troch noviel – Debutant, Mladý Dônč a Muzika. Podľa poslednej z nich nakrútil režisér Juraj Nvota rovnomenný film.

„Petrovi Pišťankovi sa po roku 1989 ako prvému autorovi podarilo ponúknuť nový typ literatúry založenej na originálnom kombinovaní "tradičných“ a periférnych žánrov,“ píše Veronika Svoradová z Katedry slovenskej literatúry a literárnej vedy FF UK. Literárny vedec Peter Darovec k tomu dodáva, že napriek využívaniu komponentov poklesnutých žánrov a brakovej literatúry, jeho tvorba ostáva vo sfére umenia. „Využitie komponentov týchto žánrov vo vlastnom písaní je pre Pišťanka príznačné prakticky vo všetkých jeho textoch. Napriek tomu jeho prózy majú vždy ambíciu ostať vo sfére umeleckého, literárne hodnotného, čoho dokladom je okrem iného inakosť, odlišnosť, novosť jeho písania – teda prvky, ktoré práve v brakovej spisbe patria medzi tie najprísnejšie zakázané“

„Vnímam pozíciu spisovateľa ako šaška, ktorý má za úlohu svoje publikum pobaviť a popri tom mu niečo závažné povedať. Beletristická kniha sa musí čítať ľahko a svižne, text sa nesmie pred čitateľom spínať na zadné a metať hlavou. Text si musí dať nasadiť ohlávku a unášať čitateľa hladko na zaujímavé, pútavé miesta. Aby čitateľ po prečítaní knihy nemal spomienku len na to, ako márne usiloval udržať sa v sedle textu,“ charakterizoval sa sám Pišťanek. „Mojím záujmom boli vždy outsideri, ľudia, ktorí pociťovali silnú túžbu po konformnosti a splynutí, ale práve táto túžba ich z obyčajného života vyčleňovala. Ak takýto človek uvažuje nad tým, že chce splynúť, stáva sa niečím výnimočným, a to je práve prípad mojich hrdinov, saxofonistov, divadelných šepkárov a podobne.“

Pišťanek je aj autorom trilógie Skazky o Vladovi. Spolu s Dušanom Taragelom sú autormi zbierky Sekerou a nožom a spolu s Taragelom a Danglárom stál pri zrode slovenského „brata Jamesa Bonda, muža s oceľovými svalmi, nebesky vysokou inteligenciou a neodolateľným šarmom“, agenta Rogera Krowiaka.

Pišťanek vydal aj výber svojej publicistickej tvorby pod náyvom Traktoristi a buzeranti, potom kuchársku knihu doplnenú príbehmi Recepty z rodinného archívu aj knihu Živý oheň z vína alebo Príbehy z koňakových pivníc – o histórii, degustácii či poverách spojených s koňakom.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Peter Pišťanek #samovražda #Rivers of Babylon