Harlan Coben - Chýbaš mi. Vyhýbaj sa ľuďom z minulosti

Online stretávky, četovanie a komunikácia na webe je v móde, ale nie vždy domýšľame riziká. Nádeje a sny sa vedia veľmi rýchlo zvrtnúť a pokojne sa môžu skončiť vraždou. Presne na tom postavil svoj pútavý triler Harlan Coben.

24.03.2015 07:00
debata

Tajomstvá, napätie, intrigy, sprisahania – v tom je Coben skutočným majstrom a dokazuje to aj v novinke Chýbaš mi.

„Vyhýbaj sa ľuďom, čo patria minulosti.
Nedovoľ im vracať sa do tvojho života.“

Harlan Coben - Chýbaš mi. Foto: Ikar
Harlan Coben - Chýbaš mi Harlan Coben - Chýbaš mi.

Na začiatku je to len bežná profilová stránka ako veľa iných na webovom zoznamovacom serveri. Ale keď sa Kat Donovanová, vyšetrovateľka newyorského policajného zboru, lepšie zahľadí na sprievodnú fotografiu, akoby jej doterajší svet odrazu vybuchol a znova na ňu ťaživo doľahnú city, ktoré dlhé roky potláčala.

Z fotografie na ňu hľadí jej niekdajší snúbenec Jeff, muž, ktorý jej zlomil srdce a ktorého nevidela už osemnásť rokov.

V Kat sa rozhorí iskierka nádeje, či práve toto nie je okamih, keď sa pominú dávne tragédie a otvorí sa pred ňou nová budúcnosť. No len čo sa pokúsi nadviazať kontakt s mužom z profilu, oživená nádej sa rýchlo zmení na temné podozrenie a potom hrôzu.

Postupne vychádzajú na povrch obludné zločinecké plány a ich korisťou sa stávajú tí najzraniteľnejší.

Počet obetí narastá a Katina vyhliadka na opätovné zblíženie s Jeffom sa čoraz väčšmi vzďaľuje. Úplne ju pohlcuje vyšetrovanie vyvolávajúce otázky týkajúce sa všetkých milovaných ľudí – bývalého snúbenca, matky, ba aj otca, ktorého surová vražda sa za dlhé roky nikdy celkom neobjasnila.

Kat riskuje životy vrátane vlastného, ponára sa do ešte väčšej temnoty a hľadá v sebe silu, aby sa so svojimi zisteniami vyrovnala.

„Keby sa dozvedel, že Kat okolo neho obmotáva slučku, alebo svoje informácie odovzdáva aj ďalším osobám, stisne tlačidlo DELETE – to znamená, že prikáže zabiť všetky obete, pochovať ich, farmársku osadlosť podpáliť a so získanými peniazmi sa niekde odsťahuje…“

„Jeden z najlepších kúskov Harlana Cobena.“
The Globe and Mail

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Harlan Coben #Chýbaš mi