Bill Browder: Rudý zákon

Americko-britský miliardár by si ešte pred niekoľkými rokmi povedal, že hlavné je robiť biznis a nie odhaľovať korupciu v Kremli. Potom sa však stalo niečo, čo ho donútilo zmeniť názor.

27.03.2015 07:00
debata
Bill Browder: Rudý zákon Foto: Bizbooks
Bill Browder: Rudý zákon Bill Browder: Rudý zákon

V 90. rokoch sa vrhol na investičnú príležitosť na ruskom trhu a vybudoval raketovo prosperujúci hedgeový fond Hermitage Capital. Do roku 2005, keď ho Putin vykázal z krajiny, sa vypracoval na najväčšieho zahraničného investora v Rusku. Potom skupina skorumpovaných policajtov vyrabovala jeho moskovskú kanceláriu a s pomocou finančných úradníkov zo štátnej pokladnice ukradla 230 miliónov dolárov, ktoré Browderov fond zaplatil na daniach. Všetko potom hodili na hlavu podnikateľa a jeho najbližších spolupracovníkov.

Browderov daňový právnik Sergej Magnitskij, ktorému sa celé korupčné sprisahanie v štátnej správe podarilo rozpliesť, sa stal obeťou vraždy v ruskom väzení. Finančníkov príbeh opisuje táto kniha s podtitulom „Jak jsem se stal Putinovým nepřítelem č.1“.

Bill Browder sa zaslúžil o presadenie zákona Sergeja Magnitského na pôde amerického Kongresu. Zákon od roku 2012 zakazuje vstup do krajiny a nariaďuje zmrazenie účtov vrahom Magnitského a ďalším ruským občanom, ktorí porušujú ľudská práva. Browder sa v súčasnosti usiluje o zavedenie podobnej legislatívy v Európskej únii. (česky) Bizbooks

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Bill Browder #Rudý zákon