Pawel Smolenski: Oči zasypané pieskom

Kniha reportáží s podtitulom Zápisky z Palestíny je prvou publikáciou nového vydavateľstva, ktoré sa zameriava na reportážnu literatúru. Pawel Piotr Smolenski (1959) je poľský novinár, reportér a spisovateľ.

30.03.2015 05:00
debata
Pawel Smolenski: Oči zasypané pieskom Foto: Absynt
Pawel Smolenski: Oči zasypané pieskom Pawel Smolenski: Oči zasypané pieskom

Začínal v samizdatoch a v exilovom časopise Kultura, ktorý vychádzal v Paríži. Od roku 1993 pracuje pre Gazetu Wyborczu ako investigatívny novinár. V roku 1999 poukázal na heroínovú obchodnú cestu medzi Tureckom a Poľskom, na prepojenie organizovaného zločinu s vysoko postavenými štátnymi úradníkmi a na priamy súvis obchodu s drogami s vraždou policajného šéfa Marka Papalu. Bol autorom článku Zákon za úplatok a následne ho vypočúvali v súvislosti s najväčším korupčným škandálom v novodobom Poľsku, tzv. aférou Rywingate.

V súčasnosti je Smolenski považovaný za jedného z najlepších novinárov píšucich o Blízkom východe. Jeho prvá kniha z tejto oblasti nesie názov Irak, pieklo w raju (Irak, peklo v raji, 2004), za reportáže z Iraku dostal tiež medzinárodnú novinársku cenu Kurta Schorka. Nasledovala o. i. zbierka reportáží a esejí Izrael juz nie frunie (Izrael už sa nevznáša, 2006) či knižka Arab strzela, Zyd sie cieszy (Arab strieľa, Žid sa teší, 2012), ktorej texty sa odohrávajú v Izraeli a na území palestínskej samosprávy. Kniha Oczy zasypane piaskem (Oči zasypané pieskom, 2014) je prvým dielom Pawla Smolenského preloženým do slovenčiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Pawel Smolenski #Oči zasypané pieskom