Nočný film prerastá čitateľovi cez hlavu

Na obale druhej knihy americkej autorky Marishe Pessl Nočný film upútajú slová denníka Telegraph. "Úplne vás pohltí a zmení... Keď dočítate, máte pocit, že svet je o niečo prázdnejší." Nočný film je považovaný za jeden z najlepších psychologických trilerov minulého roka. So značnou obavou z neznámeho a s túžbou nájsť pravdu, ktorá slová Telegraphu vyvráti alebo potvrdí, sa čitateľ ponára do 533 strán príbehu. Ten pôsobí ako magnet a desí zároveň. Kniha Nočný film vyšla vo vydavateľstve Slovart v slovenskom preklade Otta Havrilu.

07.04.2015 15:55
Marisha Pessl Nocny film Foto:
Autorka trileru Nočný film Marisha Pessl.
debata

Čitateľ zatiahnutý do deja

„Smrteľný strach je v našom živote rovnako dôležitý ako láska. Preniká do najvnútornejšieho jadra našej bytosti a ukazuje nám, akí sme. Cúvnete a zakryjete si oči? Alebo sa odvážite pristúpiť k priepasti a zakryjete si oči?“ Týmito slovami uvádza Marisha Pessl čitateľa do deja knihy Nočný film.

Na jej začiatku je smrť mladej talentovanej klaviristky Ashley – dcéry slávneho režiséra nočných filmov Stanislasa Cordovu. Práve Cordova je centrom záujmu investigatívneho newyorského novinára Scotta McGratha. Novinárovi jedného dňa zatelefonoval neznámy muž a povedal, že v Cordovom slávnom sídle zvanom Štít sa deje čosi čudné, že niečo robí deťom. Vtom však hovor ukončil a práve toto nepodložené tvrdenie obralo McGratha o dobrú povesť novinára, keď ho verejnosť za slová neznámeho volajúceho úplne zosmiešnila. Smrť Cordovej dcéry ho však opäť vrátila do hry.

Autorka nenápadne, podprahovo zaťahuje do deja bezbranného čitateľa, ktorý má možnosť prehliadať si akoby autentické internetové správy, fotografie, výstrižky z novín o Cordovej rodine. Len čo sa začíta, má chuť sa k správam opäť vrátiť, aby nič neprehliadol, žiaden detail. Príbeh sa mu nekontrolovateľne dostáva do hlavy. Predstavivosť čitateľa podnecujú detailné živé opisy osôb, miest, pocitov, dokonca vôní.

O Cordovi sa nevie veľa, neukazuje sa na verejnosti. Počas oscarovskej noci zaňho ocenenie prevzala jeho asistentka, nie menej tajuplná Inez Gallová. Názov knihy Nočný film vysvetľuje jedna postava, ktorá má vniesť do prípadu viac svetla. „Nové diela, ktoré natočil v Štíte, to bola celkom iná úroveň. Začal točiť nočné filmy. Raz mi vysvetlil, o čo ide. Huey, vraví mi, strašne rád vsádzam svoje postavy do tmy, iba vtedy naozaj vidím, kto vlastne sú,“ opisuje Cordove pracovné postupy jedna z postáv.

Na hranici zdravého rozumu

Obal knihy Nočný film. Foto: Slovart
Nocny_film_PREBAL v10.qxp_Layout 1 Obal knihy Nočný film.

Aké tajomstvá skrýva tajomný Štít? Aké boli posledné dni života Ashley? Kto je Stanislas Cordova? A kde sa nachádza? Novinár, ktorý chce poznať odpoveď na tieto otázky, dáva dohromady dôkazy, neodbytne pátra po svedkoch, ktorým kladie otázky. Odpovede ho však vedú do temnej uličky plnej nejasností, kde sa strácajú ľudia, a je otázne, či skutočne chceme poznať pravdu. Aj čitateľ si môže klásť rovnakú otázku, keď musí prekonávať vlastný strach aj predsudky. Zrazu stráca prehľad, kde sa končí realita a kde sa začína fantázia. Isté je len to, že musí prekročiť svoj vlastný tieň a čítať ďalej.

Mantinely zdravého rozumu sú postavené na základoch, ktoré dokáže vyviesť z rovnováhy červík pochybností, obáv, ktorý prelieza hlavnému hrdinovi, ale aj čitateľovi hlavou. Kniha má svoj vlastný svet, svoju realitu. Tá je taká reálna, že sa vám pokojne môže stať, že sa pristihnete, ako sa snažíte nájsť cez Google informácie o postave z Nočného filmu.

Na záver v čitateľovi v istom zmysle zostáva pocit prázdnoty, no v každom prípade je Nočný film dych vyrážajúcou knihou. Je temná, krásna, dojemná, absolútne opojná a stále tak desivo tajomná.

Hodnotenie Pravdy:

5 hviezdičiek z 5

Marisha Pessl: Nočný film, preklad: Otto Havrila, Slovart, 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marisha Pessl #Nočný film #psychologický triler