Anasoft litera fest otvorí Milan Adamčiak

Tohtoročný Anasoft litera fest, ktorý sa uskutoční od 20. do 25. apríla ako súčasť literárnej ceny Anasoft litera, otvorí akustické vystúpenie Milana Adamčiaka na vernisáži skupinovej výstavy s názvom "niektoré moje príbehy poznám. niektoré počúvam. niektoré vidím“. Okrem neho budú v bratislavskej Krokus Galérii vystavené aj diela Petra Barényiho, Ľubomíra Ďurčeka, Svätopluka Mikytu, Kataríny Poliačikovej a Dezidera Tótha.

10.04.2015 09:05
Finalisti Anasoft litera 2015 Foto:
Víťaza Anasoft litera oznámia tradične v septembri.
debata

Súčasťou festivalu bude okrem autorských čítaní finalistov literárnej ceny aj výstava fotografií Michala Burzu a Gabriely Zigovej na Hviezdoslavovom námestí, na ktorej predstavia snímky z predchádzajúcich ročníkov literárnej ceny. Študenti Ateliéru 305 Katedry vizuálnej komunikácie VŠVU zas na festivale predstavia nový dizajn kníh, ktorý vytvorili pre knihy nominované na cenu Anasoft za minulý rok.

Hudobnými hosťami podujatia budú pesničkári Martina Javor a Archívny Chlapec, česká formácia WWW, ktorá vystúpi s bubeníkom a producentom Pavlom Fajtom a austrálsko-nemecké zoskupenie Transmit. V programe festivalu budú aj diskusie, pričom podujatie uzavrie Bábkové divadlo na Rázcestí z Banskej Bystrice s bratislavskou premiérou inscenácie Ilona, žena Hviezdoslavova, ktorá vznikla na motívy románu Jany Juráňovej Žila som s Hviezdoslavom.

Desiatku finalistov nominovaných na literárnu cenu Anasoft litera 2015 tvoria Peter Balko (Vtedy v Lošonci. Via Lošonc), Juraj Briškár (Sprievodca nezrozumiteľnos­ťou), Peter Juščák (… a nezabudni na labute!), Ivan Kolenič (Až do nirvány), Márius Kopcsay (Jednouholník), Richard Pupala (Návštevy), Veronika Šikulová (Medzerový plod), Erik Šimšík (Hegemónia), Alta Vášová (Menoslov) a Pavel Vilikovský (Letmý sneh). O laureátovi, ktorý získa 10-tisíc eur, sa rozhodne v druhom kole v septembri.

O desiatich finalistoch a víťazovi v desiatom ročníku Anasoft litera rozhodujú členovia poroty v zložení literárny vedec a prekladateľ Adam Bžoch, filozof Marek Debnár, básnik a prekladateľ Valerij Kupka, literárne vedkyne Zora Prušková a Ivana Taranenková, ktorí tento rok vyberali spomedzi 108 titulov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera #Anasoft litera fest #Milan Adamčiak #Martina Javor #Archívny Chlapec