Dave Eggers: Kruh

Mae Hollandová získa prácu v najsilnejšej internetovej spoločnosti na svete, ktorá má symbolický názov Kruh. Dostala tak skvelú životnú príležitosť pracovať v supermodernom kalifornskom sídle, kde všetci horúčkovito pracujú a stretávajú sa v luxusných kluboch, na vlastných športoviskách či vo skvelých reštauráciách.

13.04.2015 05:45
debata
Dave Eggers: Kruh Foto: Albatros Plus
Dave Eggers Kruh Dave Eggers: Kruh

Kruh spája používateľov osobných e-mailov, sociálnych sietí, uskutočňuje podozrivé bankové operácie a nákupy svojím univerzálnym operačným systémom, ktorý napokon vyústi v jedinú on-line identitu. Mae spočiatku nemôže uveriť svojmu šťastiu – aj keď sa jej svet za hranicami areálu odcudzí, aj keď ňou otrasie čudné stretnutie s istým kolegom, a aj keď ju práca v Kruhu postupne okráda o vlastný život a súkromie. To, čo sa začalo ako príbeh o ženských ambíciách a idealizme, sa čoskoro stane románom plným napätia a frustrácie.

Dave Eggers (1970) je kritikou oceňovaný americký autor, vydavateľ a aktivista, Kruh z roku 2013 je jeho desiaty román. „Kruh je žánrový román, ktorého simplistická fabrikácia je zrejmá. Symbolizmus je prevažne jasný, pretože je to Eggersov jediný spôsob, ako odovzdať ušiam čitateľa svoje posolstvo: Ako chceme v budúcnosti zaobchádzať s právom na suverénnu interpretáciu vlastného života?“ napísal o knihe vlani časopis Der Spiegel. Nemecký bloger a internetový stĺpčekár Sascha Lobo nazval knihu, naopak, démonizáciou internetových spoločností bez skutočných argumentov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #kruh #Dave Eggers