Anasoft litera fest nie je len o literatúre

Podujatie Anasoft litera fest, ktoré sa začína v Bratislave v pondelok 20. apríla, je predzvesťou jesenného odovzdávania ceny Anasoft litera a postupne predstaví desiatich finalistov najvýznamnejšej slovenskej literárnej ceny.

20.04.2015 13:00
Tomáš Janovic Foto: ,
Spisovateľ Tomáš Janovic bude v utorok diskutovať o strastiach a slastiach domácich knižníc.
debata

Ich prózy sú tým najlepším, čo v roku 2014 na slovenskej literárnej scéne vyšlo. Návštevníci sa budú môcť osobne stretnúť a vypočuť si finalistov Petra Balka, Juraja Briškára, Petra Juščáka, Ivana Koleniča, Máriusa Kopcsaya, Richarda Pupalu, Veroniku Šikulovú, Erika Šimšíka a Pavla Vilikovského. Finalistka Alta Vášová sa na festivale nezúčastní.

Multižánrový festival ponúka pestrý kultúrny program. Lákadlom nie sú len autorské čítania, kreatívne worskshopy či diskusie o slovenskej literatúre, ale aj koncerty, výstavy a divadelné predstavenie. Hlavným dejiskom je priestor súčasnej kultúry A4 a bratislavské kníhkupectvá. Finalisti navštívia viacero slovenských stredných škôl, aby študentom predstavili najnovšiu slovenskú prózu. Okrem toho sú pre stredoškolákov pripravené workshopy zamerané na kreatívne písanie. Tie sa uskutočnia v bratislavskom Kontakte pod lektorským vedením bývalých i súčasných finalistov súťaže Zuzanou Cigánovou, Janou Juráňovou, Petrom Karpinským a Máriusom Kopcsayom.

Festivalové diskusie zaujmú aktuálnymi témami. Spisovatelia Tomáš Janovic a Ján Štrasser nám v utorok podvečer v kaviarni Berlinka dovolia nahliadnuť do ich súkromných knižných zbierok v diskusii Strasti a slasti domácich knižníc. Hosťami stredajšej diskusie s názvom Literárne selfie budú spisovateľka Ivana Gibová a literárny vedec Peter Zajac. Rozprávať sa bude o najsilnejšom trende valcujúcom súčasnú slovenskú literatúru, egodokumente. Podujatie bude v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici.

Anasoft litera fest poteší aj fanúšikov dobrej hudby. Okrem Archívneho chlapca a DJ Reverenda sa v piatok predstaví česká formácia WWW s bubeníkom Pavlom Fajtom. V bratislavskej A4ke ich vystrieda progresívna austrálska kapela Transmit.

Festival sa začne v pondelok v galérii Krokus otvorením skupinovej výstavy s názvom Niektoré moje príbehy poznám. Niektoré počúvam. Niektoré vidím. Program vernisáže doplní akustická performance Milana Adamčiaka. Na Hviezdoslavovom námestí vystavia fotografie, ktoré v priebehu predchádzajúcich ročníkov literárnej ceny nafotili Michal Burza a Gabriela Zigová. Súčasťou festivalu je aj prezentácia RE-BOOK študentov VŠVU. Tí vytvorili unikátne autorské obaly kníh nominovaných na cenu Anasoft litera minulý rok. Prototypy predstavia v utorok 21. apríla v Artfore v Bratislave.

Takmer týždeň trvajúci festival uzavrie v sobotu 25. apríla divadelné predstavenie Ilona, žena Hviezdoslavova, o jednom z našich najväčších literátov. Program festivalu je dostupný na stránkach www.anasoftlitera.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera #Anasoft litera fest