Michael Lewis: Jako blesk. Vzpoura na Wall Street

Štyri roky po svojom bestselleri Big Short sa autor vracia na Wall Street, aby mohol podať správu o nových technologických predátoroch, ktorí vyrazili na lov v džungli akciových burz.

28.04.2015 07:00
debata

Predstavte si, že si idete kúpiť rožok a len čo ho vezmete do ruky, jeho cena poskočí hore. Chcete si kúpiť maslo – a hneď je drahšie aj maslo. A tak to je so všetkým a v každom obchode. Ako by ste sa v takom svete cítili?

flashboys obalka v1_2.indd

Technicky to pritom nie je nič zložité: len čo kamera zistí váš záujem, špeciálny algoritmus prihodí, čo najviac môže, pretože o vás vie všetko. Máte veľký hlad – zaplatíte päťkrát viac. V potravinárskom priemysle to tak vďakabohu nefunguje – zatiaľ tu panuje konkurencia. Kniha však hovorí o situácii, keď je zdravá súťaž potlačená v obchode, v ktorom sa točí omnoho viac peňazí ako v potravinách: na finančných trhoch. Takzvaní vysokofrekvenční obchodníci si dokážu v elektronických obchodných systémoch zaistiť náskok v rádovo milióntinách sekundy, čo im poskytuje príležitosť na zaručený zisk na úkor všetkých ostatných. Kniha sa zaoberá skupinkou ľudí z Wall Street, ktorí si túto manipuláciu uvedomili, začali zdanlivo nepochopiteľné anomálie analyzovať a nato sa spojili a začali proti parazitným praktikám bojovať.

Michael Lewis (1960) je americký autor a novinár píšúci o finančných trhoch. Jeho kniha z roku 2014, vzbudila pozornosť americkej federálnej Komisie pre cenné papiere a burzy. Predstaviteľka komisie rezolútne poprela tvrdenia v Lewisovej knihe, neskôr však komisia navrhla nové pravidlá regulácie vysokofrekvenčného obchodovania. (česky)

Dokořán

© Autorské práva vyhradené

debata chyba