Štúr-žúr bude oslavou dvojstovky. Prídu aj živí jazykovedci

Už vo štvrtok 21. mája vypukne v bratislavskej Starej tržnici multižánrová oslava narodenín najvýznamnejšieho slovenského národovca Ľudovíta Štúra. Podujatie s názvom Štúr-žúr, ktoré organizuje Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra, chce odhaliť menej známe fakty o tejto mimoriadne činorodej osobnosti a priblížiť ju širokej verejnosti všetkými dostupnými formami: debatami, hudbou, filmom i divadlom.

21.05.2015 08:58
Lucia Satinska Foto: ,
Jazykovedkyňa Lucia Satinská vyspovedá na akcii Štúr-žúr aj hercov Dušana Jamricha, Emíliu Vášáryovú či Roba Rotha.
debata

Spisovateľ, politik, historik, filozof, pedagóg, publicista, kodifikátor, jazykovedec, ale aj umelec a milovník dobrej kávy. Ľudovít Štúr je významnou stopou v slovenských dejinách. Podieľal sa na tom, aby sa Slovensko stalo plnokrvným kultúrnym národom s vlastným spisovným jazykom.

Tento rok by sa dožil okrúhlej dvojstovky, a preto sa naňho bude spomínať v rozhovoroch s jazykovedkyňou Luciou Satinskou, prostredníctvom divadelných predstavení a filmov. Satinská pozvala známych slovenských umelcov a odborníkov z oblasti jazykovedy a kultúry, ktorých tvorba so Štúrom súvisí. Porozpráva sa s hercami Dušanom Jamrichom, Emíliou Vášáryovou, Robom Rothom aj etnologičkou Katarínou Nádaskou. Zaujímať ju bude napríklad i to, či je rozdiel hrať Štúra vo filmoch a inscenáciách v 60. rokoch a dnes.

„Všetko, čo osoba Ľudovíta Štúra inšpiruje, prinášame na jedno miesto,“ hovorí dramaturgička podujatia Lucia Satinská. Štúr má vplyv dokonca aj na módu. Návrhárka Wylczinska vytvorila kolekciu modelov inšpirovaných obdobím romantizmu. Okrem nej sa na slovíčko o legende slovenskej kultúry zastaví Ján Krekáň zo Štúr Cafe, pedagogička a kaskadérka Natália Gálisová, jazykovedkyňa Ingrid Hrubaničová či Ludwig Bagin, ktorý Štúra stvárnil v Molnárovom študentskom filme o Štúrovej poslednej poľovačke. Zostavu hostí doplní Rado Ondřejíček.

Štúr ako filmová hviezda

Podujatie uspokojí aj tých, ktorí sa radšej ponoria do tmy kinosály. Sprievodný program v neďalekom kine Mladosť premietne filmy o živote a tvorbe Ľudovíta Štúra. V historickej dráme Niet inej cesty (1968) sa predstaví legendárny Štefan Kvietik a Magda Vášáryová ako Štúrova láska Adela Ostrolúcka. Životopisnú drámu vystrieda svieži študentský film Posledné dni Ľudovíta Štúra. Režisér Csaba Molnár ponúka vtipné variácie Štúrovho konca. Filmový program uzavrie Kandidát a o jeho štúrovskom odkaze určite čo-to prezradí scenárista Maroš Hečko v rozhovore s Luciou Satinskou.

Zvolenské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského sa predstaví s poeticko-dokumentárnou inscenáciu Orol tatranský. Zameraná je na Štúra politika a zaznejú v nej jeho zhudobnené básne. Divadelný program doplní žiacke predstavenie Kapitoly zo života Ľ.¤Štúra.

Náladu počas oslavy rozprúdi piešťanská kapela Slniečko so známym hitom Ľudevít Štúr. „Takúto štúrovskú oslavu organizujeme raz za sto rokov a je jedinečnou príležitosťou vidieť živých jazykovedcov SAV. Sté výročie Štúra sa neoslavovalo kvôli prvej svetovej vojne, ale aj kvôli tomu, že SAV vtedy ešte neexistovala. Ďalšia oslava bude v roku 2115. Ak dnes ľudia neprídu, obávam sa, že takejto oslavy sa už nedožijú.“ uzatvára s humorom Lucia Satinská.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oslava #Ľudovít Štúr #Emília Vášáryová #Dušan Jamrich #Stará tržnica #Robo Roth #Štúr-žúr