Literárny underground na BRaK-u

Víkend stredoeurópskej literatúry, pútavých rozhovorov a stretnutí prinesie do Pisztoriho paláca, ale aj ďalších priestorov, Bratislavský knižný festival - BRaK. Hlavnou témou druhého ročníka festivalu, ktorý sa koná od piatku 29. mája do nedele 31 mája, je exil a samizdat. Účastníci knižného festivalu budú však hovoriť aj o dobrých knihách a ich vydavateľoch, o moci slov či vizuálnej kráse literárnych diel.

29.05.2015 13:32
V rámci festivalu BRaK sa už dnes predstaví v... Foto: ,
V rámci festivalu BRaK sa už dnes predstaví v A4 - nultom priestore česká hudobná legenda skupina Plastic People of the Universe.
debata

Samizdat – stratený v čase

Snahou festivalu BRaK je podporiť stredoeurópsku knižnú kultúru, malých vydavateľov a tiež vzbudiť diskusiu o zaujímavých témach. Priestor na festivale tak dostane tridsiatka knižných vydavateľov zo Slovenska, z Českej republiky, Poľska, Maďarska a Ukrajiny. Multižánrový program BRaK-u odštartuje v piatok o 17.¤h vernisážou k trojici výstav – To je Praha (podľa rovnomennej knihy Olgy Černej a Michaely Kukovičovej), Nevydané – nevídané, kde predstaví Asociácia ilustrátorov výber z tvorby, a tiež výstavy 30 g/m² zobrazujúcej stručné dejiny bratislavského samizdatu.

„Zdá sa mi, že keď je dnes možnosť kúpiť si Orwellovu knihu 1984 vo výpredaji za tri eurá a v roku 1986 si ešte ľudia za tú istú knihu a tie isté slová odsedeli trest, napríklad aj vo väznici v Ilave, že to je pomerne veľká priepasť. Niečo to hovorí o danej dobe a aj o zmene, ktorá prebehla. Naša generácia má možno poslednú šancu túto tému zmapovať, pretože ten 30-gramový papier sa bude už pomaly rozpadať a veľkej časti našej nedávnej pamäti hrozí vymiznutie,“ uviedol kurátor výstavy 30 g/m² Ján Puček, ktorý by bol rád, ak by bol BRaK prvým krokom k ďalším aktivitám slúžiacim na zdokumentovanie samizdatovej tvorby na Slovensku.

Časy exilu a samizdatu, keď bola hudba niekedy aj vstupenkou do väzenia, dnes pripomenie v kine Film Europe dokument Miroslava Janeka Evangelium podle Brabence (2014) a napokon aj samotný koncert v A4 – nultom priestore českej undergroundovej legendy skupiny Plastic People of the Universe, ktorá zhudobnila niekoľko textov spisovateľa Egona Bondyho. Českému spisovateľovi bude venovaná beseda s výtvarníkom Lacom Terenom, spisovateľom Michalom Hvoreckým a teoretikom československého undergroudu Martinom Machovcom.

Ukrajinský literárny živel aj Medzinárodný deň detí

Rôzne príbehy života v exile odhalí sobotný program. Ten sa začne rozprávaním Ladislava Snopka so speváčkou a textárkou skupiny Plastic People of the Universe Evou Turnovou a o exile bude tiež hovoriť uznávaný spisovateľ Chenjerai Hove zo Zimbabwe, žijúci v Nórsku. „Predstavuje veľmi aktuálnu stránku našej témy. Samozrejme, v exile nežije dobrovoľne, ale kvôli nebezpečenstvu, ktoré mu hrozí v jeho domovskej krajine, kde by sa veľmi rád vrátil,“ vraví programový riaditeľ festivalu Peter Michalík.

Výraznými osobnosťami sobotného programu sú tiež slovenský spisovateľ žijúci v Nemecku Peter Repka a ukrajinský autor a hudobník Jurij Andruchovyč. Po rozhovore Patrika Oriešeka s Andruchovyčom, kde budú hovoriť aj o jeho cestopise – Lexikón intímnych miest, sa návštevníkom BRaK-u predstaví aj v hudobno-literárnom projekte so skupinou Karbido o 21.¤h v klube Fuga.

Festival bude pokračovať aj v nedeľu 31. mája, keď uvedie spisovateľ Patrik Ouředník do života slovenskú verziu svojho úspešného diela Europeana. Nedeľa na BRaKu-u bude patriť najmä deťom, ktoré budú môcť listovať v Tajnej knihe hnusacín Sama Trnku, pričom ich čaká aj čudesná ochutnávka a tiež zažijú cestovateľské popoludnie s Miroslavom Šaškom.

Dni literatúry prinesú aj stretnutie s Petrom Repkom

Už minulý rok organizovalo Literárne informačné centrum festival Dni slovenskej literatúry. Tohtoročná oslava knižnej kultúry a kvalitnej literatúry s pozmeneným názvom Dni literatúry sa začína na Bratislavskom knižnom festivale BRaK a potrvá tu do nedele.

Dni literatúry lákajú v sobotu o 16:00 do Pisztoriho paláca na zaujímavého hosťa. Osamelého bežca Petra Repku, ktorý sa po dlhšom čase opäť stretne so svojimi bratislavskými fanúšikmi. Okrem toho tu vystavia diela autorov z Asociácie ilustrátorov ASIL a pripravené sú aj tvorivé dielne pre deti.

Výraznou zmenou oproti minuloročnému nultému ročníku je rozloženie jednotlivých podujatí. Dni literatúry ponúknu priestor viacerým iniciatívam formujúcim slovenský literárny život. Od mája do októbra prinesie festival množstvo workshopov, čítačiek a stretnutí so spisovateľmi. Dni literatúry chcú postupne predstaviť tvorbu viacerých zahraničných autorov, ktorých budú pozývať na Slovensko.

Na festivale Pohoda sa slovesné umenie sústredí v literárnom stane Dní literatúry. Pri príležitosti 20. výročia úmrtia spisovateľa Ruda Slobodu pripomenú jeho tvorbu a osobnosť. Herečka Zita Furková z Astorky Korzo '90 prečíta úryvky z diel, ktoré vznikli v tomto divadle na motívy Slobodových próz. Okrem toho je pripravené inscenované čítanie a prednes z diel Ivana Štrpku hercom Robom Rothom.

Dni literatúry sa budú do 8. októbra konať postupne v Červenom raku, v Aspekte, v Salóne fotografie, v Artfore, Goetheho inštitúte, v SNG a budú aj súčasťou festivalu Vlna naživo. Podujatie vyvrcholí veľkou oslavou literatúry v bratislavskej Starej tržnici. Na záver ponúkne festival to najlepšie zo slovenskej literatúry. Pripravená je výstava vizuálnej poézie alebo súťaž v improvizovanom prednese Slam Poetry. Dni literatúry sa skončia 11. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Púček #Europeana #výstavy #exil #Patrik Ouředník #BRak #Bratislavský knižný festival #samizdat #30 g/m² #Plastic People of the Universe #Evangelium podle Brabence #Peter Michalík #Peter Repka #Dni literatúry