Čitateľský maratón chce aj tento rok prekonať rekord

Nielen v Bratislave, ale aj v menších mestách či obciach sa vo štvrtok 18. júna uskutoční siedmy ročník Čitateľského maratónu.

18.06.2015 08:30
Olga Feldeková Foto: ,
Olga Feldeková
debata

Pod názvom Čítajme si ho organizuje Linka detskej istoty (UNICEF). "Hlavným cieľom podujatia je podporiť deti v čítaní, keďže deti nám volali na LDI a sťažovali sa, že sa nudia. Už aj samy zistili, že čítanie patrí k učeniu. Je samozrejmé, že deti majú rozvíjať seba a svoju fantáziu,“ poznamenala koordinátorka projektu Ľudmila Václavová.

Vo štvrtok sa na akcii zúčastní niekoľko knižníc na Slovensku. "Keďže máme výbornú spätnú väzbu aj od knižníc, deti sa do nich rady vracajú, tento rok očakávame vysokú účasť.“ Oproti prvému ročníku sa na maratóne zúčastňuje desaťnásobne viac čitateľov. Aj tento rok sa organizátori pokúsia prekonať rekord z minulého roka, teda 37-tisíc čitateľov. "Celkový počet čítajúcich budeme poznať okolo sedemnástej. Deti sa podpisujú na plagáty a podľa počtu podpisov poznáme počty detí z jednotlivých knižníc,“ doplnila Václavová.

Maratón nie je iba pre vidiacich návštevníkov, na niektorých miestach Slovenska sa číta aj v Braillovom písme. Obyvatelia Bratislavy sa môžu na maratóne zúčastniť aj na Poštovej ulici v Panta Rhei. Čítanie je spojené s diskusiou.

Tvárou maratónu je spisovateľka Oľga Feldeková. Začiatok maratónu je o deviatej ráno. Či sa do maratónu zapojila aj vaša knižnica, sa dozviete na jej webovej stránke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oľga Feldeková #čitateľský marátón