Jefim Zozuľa: Živý nábytok

Ruský prozaik a publicista Jefim Zozuľa patrí k chýrnej „odeskej škole" autorov, ktorí vo svojich dielach štýlom satiry a grotesky zachytávali život prudko sa liberalizujúceho Ruska asi desať rokov pred februárovou revolúciou v roku 1917, turbulentný čas revolúcie aj počiatky komunizmu.

21.06.2015 05:00
debata
Jefim Zozuľa: Živý nábytok Foto: Slovart
Jefim Zozuľa: Živý nábytok Jefim Zozuľa: Živý nábytok

Ťažiskom Zozuľovej (1891 – 1941) tvorby sú najmä antiutopické texty, ktoré vysielajú varovné signály o nastupujúcom totalitnom režime, no zaujímavé sú aj psychologizujúce prózy, v ktorých akoby nadväzoval na poetiku A. P. Čechova. Živý nábytok je výberom Zozuľových poviedok, ktorý nielenže zapĺňa biele miesto na mape literatúry ruskej moderny a avantgardy, ale aj dnes zaujme literárnou príťažlivosťou.

„Akýmsi spoločným menovateľom v podstate všetkých poviedok je desivo parodický pohľad na život v rodiacom sa boľševickom absurdistane. Kratšie i dlhšie texty sú zaplnené najrôznejšími znepokojivými a bizarnými utopickými víziami. Svetlé zajtrajšky sú budované s nespochybniteľným humanizmom, ktorý má pre dobro všetkých podobu brutálneho teroru, kde stará tyrania dáva vzniknúť tyranii novej. Dominantné roly hrajú absurdita, drsná groteska i temné apokalyptické obrazy z nastávajúceho spoločenského zriadenia,“ napísal o knižke Tomáš Weiss na stránke medziknihami.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Jefim Zozuľa #Živý nábytok