Szilárd Borbély: Vydedenci

Román s podtitulom Mesiáš už odišiel? označil autor za životopisnú fikciu. Rozprávačom je malý chlapec, ktorý sa narodil a žije v ponižujúcich existenčných podmienkach niekde na maďarskom vidieku. Zo svojej perspektívy úprimne rozpráva o svete dospelých, ktorý mu neponúka inú možnosť, iba bezpodmienečnú integráciu, alebo útek z domova.

22.06.2015 05:00
debata
Szilárd Borbély: Vydedenci Foto: Kaligram
Szilárd Borbély: Vydedenci Szilárd Borbély: Vydedenci

Jeho rodina živorí a je stigmatizovaná – nikto však nehovorí o minulosti. Sú Židia? Ortodoxní kresťania vyhnaní z Rumunska? Prečo sú na okraji? Desiatky rokov pred týmto príbehom sa do dotyčnej obce vrátil z pracovného tábora obchodník Mózsi. Mózsi už nepripomína Žida. Už nikdy si neoblečie kaftan ani bielu košeľu, už ho ani nezaujíma, kam zmizli jeho veci – nábytok, knihy; kam zmizol súcit.

Borbélyho románový debut vyšiel v roku 2013 a stal sa literárnym bestsellerom v Maďarsku i Nemecku. „Píšem o chudobe, lebo vidím pokračujúcu dezintegráciu v zaobchádzaní s chudobnými ľuďmi… To mi zožiera srdce,“ povedal autor, ktorého písanie prirovnávajú tiež k písaniu Imre Kertésza a Agoty Kristof. Szilárd Borbély (1964 – 2014), sám polovičný Žid, bol aj literárnym historikom, esejistom a básnikom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Szilárd Borbély #Vydedenci #Kaligram