Irena Brežná: Nevďačná cudzinka

Život a písanie Ireny Brežnej (1950) poznačila skúsenosť emigrácie z Československa do Švajčiarska v roku 1968. Tento zlomový zážitok tvorí skryté aj očividné podložie jej reportáží, esejí a próz.

25.06.2015 05:12
debata
Irena Brežná:  Nevďačná cudzinka Foto: ASPEKT
Irena Brežná: Nevďačná cudzinka Irena Brežná: Nevďačná cudzinka

Román s dvojznačným názvom Nevďačná cudzinka predstavuje vyvrcholenie literárne originálnej, humornej a zároveň premýšľavej práce s osobným a kolektívnym smútkom. Hlavná hrdinka v ňom reflektuje vlastné zážitky z udomácňovania sa v novej krajine a v úlohe tlmočníčky sprostredkúva pohnuté osudy súčasných migrantov.

„Prostredníctvom dvoch spomienkových vrstiev prepojených rozprávačkou v prvej osobe, ktorá reflektuje jednak vlastné zážitky z udomácňovania v novej krajine, jednak v role tlmočníčky sprostredkováva pohnuté osudy súčasných migrantov, sa zúfalstvo zo straty pôvodnej vlasti mení na radosť zo získavania nových, hybridných identít v cudzote najrôznejšieho druhu,“ napísala o knižke Jana Cviková.

Kniha vyšla pôvodne v roku 2012 v nemčine. Bola preložená do viacerých jazykov a získala Literárnu cenu Švajčiarskej konfederácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Irena Brežná #Nevďačná cudzinka