Lena Dunhamová - Nie som taká. Hviezda seriálu Girls sa odhaľuje

Lena Dunhamová. Hviezda úspešného seriálu Girls z produkcie HBO. Nominovali ju zaň na osem cien Emmy a vyhrala dva Zlaté glóbusy vrátane ceny za najlepší ženský herecký výkon. Pravidelne prispieva do časopisu The New Yorker. A teraz jej vyšla kniha Nie som taká, v ktorej odhaľuje kus svojho života.

25.06.2015 07:00
Lena Dunhamová Foto:
Lena Dunhamová.
debata

„Vždy ma priťahovali hlupáci. Od papuľnatých čudákov, z ktorých sa nakoniec vykľujú celkom fajn ľudia, až po sociopatov závislých od sexu. Ich spoločný menovateľ je zlý prvý dojem a potreba dať mi lekciu.“

Hviezda seriálu Girls rozpráva o tom, čo ju život naučil. Lena predstavuje zábavnú, vyčerpávajúcu a naozaj úprimnú zbierku osobných esejí, vďaka ktorej ju pokladajú za jednu z najoriginál­nejších mladých spisovateliek súčasnosti.

Lena Dunhamová - Nie som taká Foto: Ikar
Lena Dunhamová - Nie som taká Lena Dunhamová - Nie som taká

V knihe Nie som taká opisuje skúsenosti, ktoré si osvojila na ceste životom: zamilovanie, pocit samoty, päť kíl nadváhy, hoci je len zdravú stravu, potrebu ukázať sa v miestnosti plnej mužov, čo sú dvakrát starší ako ona, nájdenie ozajstnej lásky a to najdôležitejšie – odvahu veriť v to, že si práve jej príbeh zaslúži pozornosť.

Jej príbeh je založený na skutočných udalostiach, hoci niektoré mená a reálie sú zmenené. Lena v nej energicky, dojemne a otvorene podáva správy o ťažkom údele dospievania. „Už teraz sa hanbím za to, čo som vám ponúkla,“ píše. „Keby vám však moje skúsenosti uľahčili život a pomohli vyhnúť sa sexu v teniskách, aby ste mohli zdrhnúť, potom každý môj prešľap stál za to.“

Napríklad kapitola Priprav ma o panenstvo (Nie, vážne je tvoje) je svedectvo o Dunhamovej prvej sexuálnej skúsenosti, ako aj o jej očakávaniach pri samotnom akte, ktoré sa celkom nenaplnili. V ďalších častiach skúma svoju náklonnosť a vzťah k mužom, medituje na tému jej celoživotnej posadnutosti smrťou a zomieraním.

V kapitole Neodrbala som ich, ale vrieskali na mňa si predstavuje, ako v osemdesiatke napíše nový pravdivý životopis. Už nebude hľadieť na slušnosť, preto reálne opíše sexizmus a povýšenectvo, s ktorými sa v Hollywoode stretla.

Pre Dunhamovú nie je nijaká téma tabu. A rovnako šokujúci, ako jej názory na život, je aj slovník. Tak nebuďte prudérni, odhoďte zábrany a začítajte sa do odhaľujúcej spovede jednej z najoriginál­nejších mladých spisovateliek súčasnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lena Dunham #Girls #Nie som taká