Çiler Ilhanová: Exil

Exil je útek, útek pred každodennými hrôzami, násilím a smrťou, ktorá nás obklopuje, útek vyjadrený drobnopisom udalostí.

03.07.2015 05:00
debata

Exil je mozaika, mozaika črepín zdanlivo nesúvisiacich príbehov tvoriaca temnú plochu každodennej skutočnosti, skutočnosti, o ktorej sa dozvedáme v dennom žurnále správ, skutočnosti, ktorá sa až v osobných príbehoch stáva bolestnou až na nevydržanie.

35 ilhanova 1x

Knižka je súborom príbehov inšpirovaných správami v novinách. „Turecká autorka príbehy zaznamenáva veľmi úsporným jazykom, kde nič nie je nadbytočné, a tak i tieto drobné, zdanlivo nespojité rozprávania dostávajú podobu veľkej epickej fresky,“ napísali o knižke české Literární noviny.

Çiler Ilhanová (1972) vyštudovala medzinárodné vzťahy a politológiu na Bosporskej univerzite a hotelovú školu vo Švajčiarsku. Pracuje ako vedúca public relations v luxusnom istanbulskom hoteli. Prvú zbierku poviedok Komnata obchodníkov so snami vydala v roku 2006, za knihu Exil (2010) získala Cenu Európskej únie za literatúru v roku 2011 a doteraz ju preložili do 16 jazykov.

Dauphin, (česky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Çiler Ilhanová: Exil