Postmoderný patriarcha na ceste k čitateľom

Dvojica autorov, vždy jeden zo Slovenska, Poľska alebo z Českej republiky a jeden z Ukrajiny, cestuje do piatich miest v štyroch krajinách, aby prečítali publiku zo svojich diel.

01.07.2015 09:00
Jurij Andruchovyč Foto:
Spisovateľ Jurij Andruchovyč je výrazným hlasom ukrajinskej literatúry a jednou z hviezd Mesiaca autorského čítania.
debata

Najväčší literárny festival v strednej Európe Mesiac autorského čítania odštartuje už 1. júla v Brne. Čítať zo svojich diel budú aj uznávaní ukrajinskí autori ako Jurij Andruchovyč, Taras Prochasko či Hryhorij Semenčuk.

Literárny kolotoč

„Hovoríme, že je to festival druhých a tretích miest. Nekoná sa v žiadnom hlavnom meste,“ hovorí organizátor Petr Minařík z usporiadateľskej agentúry Větrné mlýny. Prvou zastávkou autorov je vždy Brno, odtiaľ cestujú do Ostravy, Košíc, potom do ukrajinského Ľvova a nočným vlakom sa presúvajú do Vroclavu. V každom meste prebieha Mesiac autorského čítania plných 31 dní a vystúpi 62 autorov. „Máme dve línie. Jedna je domáca a druhá zahraničná. Domácu predstavujú českí, slovenskí a poľskí autori a zahraničnú predstavuje čestný hosť festivalu,“ vysvetľuje Minařík. V košických Kasárňach/ kulturparku sa začne Mesiac autorského čítania v piatok 3. júla o 18. h.

Po minuloročnom hosťovaní Škótska sa organizátori 16. ročníka Mesiaca autorského čítania rozhodli v prípade hosťujúcej krajiny vrátiť bližšie k strednej Európe a voľba padla na Ukrajinu. „Všetky tie spoločenské a politické okolnosti, ktoré sú s Ukrajinou spojené a dostávajú ju na hlavné stránky novín a medzi prvé príspevky televíznych relácii, tak to je náhoda. Keď sme podujatie pripravovali asi rok a pol – dva roky dozadu, nič sme netušili,“ rozpráva organizátor. „Za 31 dní spoznáte 31 autorov a získate akúsi základnú predstavu o danej literatúre aj o krajine.“ Z domácej línie prečítajú zo svojich diel slovenskí autori ako Pavol Rankov, Daniel Pastirčák, Peter Juščák či Vlado Šimek a predstavia sa aj poľskí a českí autori: Eva Turnová, Michal Viewegh, Ziemowit Szczerek alebo Jacek Dehnel.

Hviezdna ukrajinská účasť

Kým dramaturgiu domácej línie tvoria spisovatelia, ktorí sa za posledný rok dostali významnejšie do povedomia verejnosti, či už novou knihou, alebo v prípade slovenských autorov zaváži aj nominácia na ocenenie Anasoft Litera, tak z hosťujúcej krajiny sa snažia predstaviť literatúru vybranej krajiny prostredníctvom tých najlepších autorov. „Keď bolo hosťom Francúzsko, tak sa nám pochopiteľne oveľa ťažšie darilo dostať na festival spisovateľov typu Michel Houellebecq, ale v prípade Ukrajiny sa to podarilo a myslím si, že prídu exkluzívne hviezdy. Tohtoročná ukrajinská "sada“ patrí vôbec k tým najlepším zahraničným, aké sme na Mesiaci autorského čítania mali," vraví Petr Minařík.

Počas Mesiaca autorského čítania bude pre publikum čítať Jurij Andruchovyč, Pavlo Korobčuk, znalkyňa ženskej povahy Jevhenija Kononenko či Taras Prochasko, ktorý pricestuje 15. júla aj do Bratislavy, aby v KC Dunaj pokrstil slovenský preklad svojej knihy Z tohto sa dá spraviť niekoľko poviedok. „Mám rád Jurija Andruchovyča, pretože je to vynikajúci básnik a prozaik. V našich zemepisných šírkach nie je práve bežný zjav, aby bol kvalitný prozaik rovnako kvalitným básnikom. On je naozajstná hviezda v Poľsku aj v Nemecku,“ povedal Minařík na adresu Andruchovyča. "Ukrajinci začínajú o 19. h a samozrejme vo svojom materinskom jazyku. Preklad textu zahraničných hostí si každý môže odsledovať na premietacom plátne,“ uviedla riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jurij Andruchovyč #Mac #Taras Prochasko či Hryhorij Semenčuk